Typowe hiszpa艅skie dania z 17 r贸偶nych region贸w

utworzone przez | 31/12/2019 | Gastronomia | 0 komentarzy

Andaluzja

Dwa z najbardziej typowych da艅 z Andaluzji bazuj膮 na pomidorach. S膮 to gazpacho i salmorejo. Ch艂odne gazpacho jest bardzo popularne latem a przygotowuje si臋 je z rozdrobnionych pomidor贸w z dodatkiem lub bez chleba. Do mieszanki mo偶na r贸wnie偶 doda膰 zielon膮 papryk臋, og贸rek, cebul臋, czosnek, s贸l i ocet z bia艂ego wina.

Podczas, gdy gazpacho ma bardziej p艂ynn膮 konsystencj臋 i mo偶e by膰 pite jak nap贸j,聽 salmorejo jest g臋stsze i jada si臋 je przy u偶yciu 艂y偶ki. W tym przypadku zmiksowan膮 mieszank臋 pomidor贸w, chleba i czosnku zwykle dekoruje si臋 kawa艂kami jajka i szynki oraz polewa si臋 odrobin膮 oliwy z oliwek.

Inne typowe dania andaluzyjskie to mi臋so w sosie (carne en salsa), migas, sma偶one placuszki z krewetkami, sma偶one rybki, gachas i sma偶ona fasolka z szynk膮.

 

Aragonia

Ternasco Aragonese, m艂oda jagni臋cina, jest typowym dla Aragonii daniem mi臋snym o wysokiej jako艣ci i mo偶e by膰 pieczone z ziemniakami (w ta艅szej wersji), podane jako steki lub faszerowane.

W miejscowo艣ci Huesca popularne s膮 r贸wnie偶 chiretas, czyli gotowane 偶o艂膮dki jagni臋ce, nadziewane ry偶em z p艂ucami i sercem oraz innymi sk艂adnikami, takimi jak czosnek i cynamon.

Do najwybitniejszych potraw i da艅 regionu zaliczy膰 mo偶na r贸wnie偶 szynk臋 z Teruel, kie艂bas臋 Graus, strudel z szynki czy bacalao arroajiero (pieczony i rozdrobniony dorsz zmieszany z czosnkiem, 偶贸艂tkami i ziemniakami).

 

Baleary

Na Balearach istnieje wiele typowych s艂odyczy, takich jak ensaimada, pastissets (pi臋ciop艂atkowe ciastka w kszta艂cie kwiat贸w) i panellets, s艂odycze z migda艂贸w, do kt贸rych mo偶na dodawa膰 r贸偶ne sk艂adniki, takie jak orzeszki piniowe lub czekolad臋.

Opr贸cz s艂odyczy, typowym daniem na Ibizie jest gulasz z p艂aszczki (borrida de Rajada), w kt贸rym pokrojon膮 ryb臋 miesza si臋 z kawa艂kami ziemniak贸w i sosem z pra偶onych migda艂贸w. Na uwag臋 zas艂uguje r贸wnie偶 caldereta de langosta (gulasz z homara) lub frito z Majorki (frit mallorqu铆), gdzie sma偶one i mieszane s膮 ziemniaki, podroby, czosnek, ostra papryczka, papryka, cebula, koper w艂oski i li艣cie laurowe.

Estremadura

Typowe migas z Estremadury przygotowuje si臋, krusz膮c chleb, w miar臋 mo偶liwo艣ci z poprzedniego dnia, na ma艂e kawa艂ki. Nast臋pnie zwil偶a si臋 je w naczyniu 偶aroodpornym, pozostawia na dwie godziny, a nast臋pnie miesza si臋 je z zarumienionymi chorizo, papryk膮, czosnkiem i torreznos (sk贸rkami wieprzowymi).

Inne typowe dania z Estremadury to caldereta de cordero (gulasz jagni臋cy), gazpacho de poleo (gazpacho z mi臋t膮), chanfaina (przyrz膮dzana z pieczonego mi臋sa jagni臋cego) oraz krokiety z Tort膮 del Casar, naturalnym serem z surowego mleka owczego.

 

Galicja

Aby przygotowa膰 s艂ynne galicyjskie przegrzebki, nale偶y przygotowa膰 sofrito na oliwie z oliwek, z posiekan膮 cebul膮, szynk膮 i pietruszk膮 i wla膰 do muszli z odrobin膮 s艂odkiej papryki i brandy. Wierzchni膮 cz臋艣膰 muszli trzeba posypa膰 bu艂k膮 tart膮 i pietruszk膮 i piec oko艂o pi臋tna艣cie minut.

Empanada galicyjska, p膮kle g臋sie (percebes), papryczki z Padr贸n i gulasz galicyjski (z gotowan膮 wieprzowin膮, kie艂bas膮 chorizo, ciecierzyc膮 i cz臋艣ci膮 nogi wieprzowej) s膮 innymi przyk艂adami typowych potraw galicyjskich. Na uwag臋 zas艂uguje r贸wnie偶 lac贸n con grelos y patatas (gotowana szynka wieprzowa z rzep膮 naciow膮 i ziemniakami).

 

Kantabria

Je艣li jednym z Twoich cel贸w podr贸偶y jest Kantabria, nie powiniene艣 przegapi膰 okazji, aby spr贸bowa膰 jej bogatej i zr贸偶nicowanej oferty kulinarnej. Jednym z obowi膮zkowych da艅 jest cocido monta帽茅s (gulasz g贸rski).

Cocido聽monta帽茅s przygotowuje si臋 z fasoli bia艂ej, naci rzepy i tzw. compango, czyli marynowanych 偶eberek, boczku, chorizo i hiszpa艅skiej kaszanki – morcilla. Jest to potrawa o wysokiej warto艣ci kalorycznej, dlatego cz臋sto spo偶ywana jest jako jedyne danie.

Ponadto, b臋d膮c w Kantabrii, warto spr贸bowa膰 inne typowe produkty rybne takie jak: anchois z Santo帽a, kt贸rych proces produkcyjny jest bardzo skrupulatny i rozwijany w spos贸b rzemie艣lniczy, zapiekanki z sardeli (bocartes a la cazuela), morszczuka w sosie zielonym, sardynki, ma艂偶e czy muergos – typowe owoce morza z Kantabrii.

Jak wida膰, region cieszy si臋 du偶膮 r贸偶norodno艣ci膮 produkt贸w, a je艣li jeszcze znajdziesz miejsce na deser, sobaos pasiegos i quesada to typowe s艂odkie przysmaki kuchni kantabryjskiej.

 

Kastylia – La Mancha

Tradycyjne pisto manchego mo偶na podawa膰 na zimno lub z bulionem. Przygotowuje si臋 je z pomidor贸w, zielonej i czerwonej papryki oraz cukinii. Istnieje wiele wariant贸w pisto manchego, w zale偶no艣ci od kombinacji dodawanych sk艂adnik贸w, takich jak szynka, czarne oliwki, cebula, jajko sma偶one lub marynowany bia艂y tu艅czyk.

Typowe dla tego regionu s膮 r贸wnie偶 asadillo z czerwonych papryczek, tiznao (z dorszem, czosnkiem i pieczonymi ziemniakami) oraz聽tojunto, mieszanka r贸偶nych mi臋s dziczyzny, w艣r贸d kt贸rych dominuje dziki kr贸lik z przyprawami, czosnkiem i cebul膮.

 

Kastylia i Le贸n

Jednym z typowych potraw tego regionu Hiszpanii jest pieczone prosi臋, kt贸re jest smarowane smalcem i mo偶e by膰 przygotowywane samo lub z dodatkiem ziemniak贸w. Istniej膮 r贸wnie偶 r贸偶norodne wersje pieczonej jagni臋ciny.

Znane w Kastylii i Le贸n s膮 r贸wnie偶 duszone 偶abie udka z pieprzem i sma偶on膮 cebul膮, czosnkiem i natk膮 pietruszki, dorsz czosnkowy lub m艂oda kozina (el聽cabrito cuchifrito), mi臋so maceruje si臋 tymiankiem, papryk膮, oliw膮 i bia艂ym winem przez dwie godziny, a nast臋pnie sma偶y.

Katalonia

Ka偶dy kiedy艣 s艂ysza艂 o kremie katalo艅skim – crema catalana – pysznym budyniowym deserze pokrytym warstw膮 karmelizowanego cukru.

Typowym katalo艅skim daniem jest pan de payes (katal. p脿 de pag猫s) rustykalny chleb, kt贸ry jest zwykle pokrojony w kromki i najcz臋艣ciej smarowany pomidorami, sol膮 i odrobina oliwy z oliwek (znany jest te偶 jako p脿 amb tom脿quet lub pan con tomate, czyli po prostu chleb z pomidorem).

W tym regionie spr贸buj te偶 escalivada czyli potrawy z bak艂a偶an贸w i pieczonej czerwonej papryki z sosem czosnkowym oraz cal莽ots, przygotowywanych warzyw z rodziny cebuli pieczonych na grillu z tradycyjnym sosem romesco, wytwarzanym m.in. z pomidor贸w, pra偶onych migda艂贸w, papryki i grzanek.

Kraj Bask贸w

Dorsz pil-pil jest niekwestionowanym kr贸lem kuchni baskijskiej. Przygotowuje si臋 go, wk艂adaj膮c ryb臋 (kt贸r膮 nast臋pnie nale偶y ugotowa膰 na ma艂ym ogniu) do ceramicznego naczynia 偶aroodpornego z oliw膮 z oliwek i czosnkiem w plasterkach. Aby sos pil-pil dobrze wyszed艂, musi by膰 stale mieszany. Ponadto mo偶na do niego doda膰 ostr膮 papryczk臋.

Kraj Bask贸w jest r贸wnie偶 znany z pintxos (ma艂e przek膮ski), kt贸re rozprzestrzeni艂y si臋 w ca艂ej Hiszpanii. Warto spr贸bowa膰 tak偶e chipirones en su tinta – ma艂e ka艂amarniczki w atramencie, marmitako (gulasz z tu艅czykiem bonito, ziemniakami i papryczk膮 choricero) oraz kokoxtas w zielonym sosie, czyli przysmak z tkanki mi臋艣niowej g艂贸w ryb, np. z dorsza.

Ksi臋stwo Asturii

Najbardziej znanym daniem Asturii jest prawdopodobnie fabada, do przygotowania kt贸rej, nale偶y gotowa膰 fasol臋 na wolnym ogniu przez oko艂o p贸艂torej godziny i do kt贸rej dodaje si臋 boczek, kie艂bas臋, szynk臋 oraz hiszpa艅sk膮 kaszank臋 (morcilla).

Znan膮 potraw膮 jest r贸wnie偶 cachopo, czyli pieczone filety ciel臋ce nadziewane szynk膮 i serem (podobne do „san jacobos”). Na uwag臋 zas艂uguj膮 r贸wnie偶, na przyk艂ad, pitu de caleya (ciemny i niskot艂uszczowy kurczak, karmiony kukurydz膮 lub zio艂ami), chorizo w cydrze, kocio艂ek asturyjski (pote asturiano) i los tortos (sma偶one placki kukurydziane z jajkiem, serem lub kie艂bas膮).

La Rioja

Danie znane jako menestra, jest bardzo typowym zestawem warzyw, kt贸re mo偶na po prostu ugotowa膰 i przyprawi膰 oliw膮 lub zmiesza膰 z chorizo i innymi sk艂adnikami. Jedn膮 z najbardziej tradycyjnych menestras jest gulasz z panierowanymi karczochami.

Na uwag臋 zas艂uguj膮 r贸wnie偶 dorsz z ziemniakami a la riojana, pochas (bia艂a fasola typowa dla La Rioja i Navarry) z przepi贸rk膮, 偶eberka jagni臋ce pieczone na winoro艣li oraz fardelejos, czyli ciasto francuskie wype艂nione migda艂ami i pochodz膮ce z kraj贸w arabskich.

Region Murcji

W Murcji typowy jest kocio艂ek Mar Menor, gulasz ry偶owy z wywarem rybnym, czosnkiem, pomidorem, 帽oras (suszon膮 papryk膮) i szafranem. Sama ryba jest podawana osobno, a tak偶e z odrobin膮 alioli.

Innym daniem, o kt贸rym trzeba wspomnie膰 to zarangollo murciano, czyli jajecznica z cukini膮 i cebul膮, do kt贸rej dodaje si臋 pieprz i czosnek. Typowe potrawy dla tego regionu to tak偶e ry偶 murcyjski (z szafranem, czerwonym pieprzem i chudym mi臋sem wieprzowym), pieczona jagni臋cina murcyjska oraz michirones, kt贸re to danie zawiera suszon膮 fasol臋.

 

Walencja

Ry偶 jest niew膮tpliwie najwa偶niejszym sk艂adnikiem w kuchni tego regionu. Paella walencja艅ska聽mo偶e by膰 przygotowywana z kurczakiem, kr贸likiem, zielon膮 i bia艂膮 fasol膮, fasol膮 p贸艂ksi臋偶ycowat膮, s艂odk膮 papryk膮, szafranem i pomidorami. Mo偶e by膰 r贸wnie偶 przygotowywana z innymi sk艂adnikami takimi jak ry偶 z fasol膮 i rzep膮, ry偶 czarny, ry偶 pieczony czy fideua (rodzaj makaronu).

Typowe dla Walencji s膮 tak偶e聽„all i pebre”, z w臋gorzem i czosnkiem, el turr贸n聽(szczeg贸lnie ten z Jijony) – s艂odki blok oraz horchata (nap贸j ch艂odz膮cy).

 

Wsp贸lnota autonomiczna Nawarry

Jednym z najbardziej typowych posi艂k贸w we wsp贸lnocie Nawarry jest nadziewana papryka z dorszem. W celu przygotowania tego dania papryki musz膮 by膰 pieczone przez dziesi臋膰 do dwudziestu minut z ka偶dej strony, po uprzednim polaniu ich oliw膮, przyprawieniu cukrem i obranym czosnkiem. Z kolei dorsza nale偶y umie艣ci膰 na ogniu z wod膮, dop贸ki si臋 nie zagotuje i pozostawi膰 na pi臋膰 minut. Nast臋pnie w艂o偶y膰 go do rondelka z odrobin膮 oliwy, doda膰 m膮k臋 i mleko, aby powsta艂a masa, kt贸r膮 nadziewa si臋 papryk臋.

Tradycyjne potrawy dla regionu to r贸wnie偶聽karczochy z ma艂偶ami, jagni臋cina w chilindr贸n oraz chicharro z pieca,聽 typowa niebieska ryba z Nawarry.

Wsp贸lnota Madrytu

Je艣li pomy艣limy o typowym jedzeniu z Madrytu, trudno nie wspomnie膰 o s艂ynnym gulaszu madryckim (cocido madrile帽o), kt贸rego sk艂adniki po ugotowaniu serwuje si臋 oddzielnie: ciecierzyc臋, mi臋sa i zup臋. Marchew, szynka, kie艂basa i boczek to tylko niekt贸re ze sk艂adnik贸w, kt贸re mo偶na doda膰 do tej potrawy.

W Madrycie powszechne jest r贸wnie偶 spo偶ywanie flak贸w i 艣limak贸w a la madrile帽a, jajek estrellados (czyli sma偶onych ziemniak贸w z jajkami i szynk膮 na wierzchu) oraz kanapek z kalmarami(bocadillo de calameres).

Na zako艅czenie, w艣r贸d s艂odkich przepis贸w znajdziemy: churros z czekolad膮, tosty z jajkiem, mlekiem i cynamonem (torrijas) oraz rosquillas de San Isidro (czyli p膮czki 艣wi臋tego Izydora – patrona Madrytu). Tych ostatnich s膮 trzy rodzaje: bez polewy, z lukrem kr贸lewskim (cukier, sok z cytryny i ubite jajka) lub z lukrem z 偶贸艂tka.

 

Wyspy Kanaryjskie

Trudno jest m贸wi膰 o Wyspach Kanaryjskich, nie wspominaj膮c o ich tradycyjnym mojo pic贸n, sosie z pieprzu, czosnku, oleju, kminku, papryczkach piconas, octu i soli. U偶ywany jest jako dodatek do chleba, grillowanego sera lub tzw. „ziemniak贸w pomarszczonych” czyli papas arrugadas.

Papas arrugadas przygotowuje si臋, gotuj膮c ziemniaki we wrz膮tku z sol膮, a偶 do momentu, gdy ich sk贸rka si臋 pomarszczy. Autentyczna wersja tego dania jest wykonana ze 鈥渟tarego ziemniaka鈥- papa antigua, czyli rodzaju ziemniaka wyst臋puj膮cego wy艂膮cznie na Wyspach Kanaryjskich i posiadaj膮cego zastrze偶on膮 nazw臋.

Spr贸bujemy tu r贸wnie偶 potraw臋 z ryby gotowanej w cebuli (encebollado de cherne salado) lub s艂ynnego banana z Wysp Kanaryjskich (pl谩tano de Canarias), kt贸ry wyr贸偶nia si臋 doskona艂ym stopniem dojrzewania.

To tylko kilka przyk艂ad贸w wspania艂ej r贸偶norodno艣ci kuchni hiszpa艅skiej. Jakie inne typowe potrawy z region贸w hiszpa艅skich umie艣ci艂(a)by艣 na li艣cie?

0 komentarzy

Wy艣lij komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

O Sobie

Witam Was w moim najbardziej szalonym i osobistym projekcie, w kt贸ry w艂o偶y艂em du偶o mi艂o艣ci, w projekcie zwyk艂ego Hiszpana.

Sprawd藕 m贸j kana艂!

M贸j hiszpa艅ski sklep

Hiszpa艅skiej Loterii 艢wi膮tecznej

Chcia艂bym podarowa膰 Ci kupon na Hiszpa艅sk膮 Loteri臋 艢wi膮teczn膮, z kt贸rym masz szanse wygra膰 nawet 20 000 z艂otych i wyda膰 je na co przyjdzie Ci ochota. Odbierzesz go za darmo z pierwszym newsletterem. Powodzenia!

Warunki

Tw贸j kupon zosta艂 wys艂any! Je艣li go nie otrzymasz, sprawd藕 folder SPAM!