Przepis na kanapka z kalmarami

utworzone przez | 26/10/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Mieszka┼äcy Madrytu korzystaj─ů z dobrodziejstw morza ju┼╝ od XVI wieku, kiedy to do stolicy mu┼éami sprowadzano ryby z p├│┼énocy Hiszpanii. Kalmary przyby┼éy jednak p├│┼║niej, gdy┼╝ pierwsze ryby podawane na sto┼éach stolicy, takie jak morszczuk, dorsz, sardynki czy o┼Ťmiornica, by┼éy zwykle przygotowywane przez solenie lub suszenie na powietrzu, Wraz z popraw─ů komunikacji czas dostawy ryb notorycznie si─Ö zmniejsza┼é, tak wi─Öc mieszka┼äcy Madrytu zacz─Öli cieszy─ç si─Ö ┼Ťwie┼╝ymi rybami od XVIII wieku. Chocia┼╝ nie ma dok┼éadnych danych, jest bardzo prawdopodobne, ┼╝e od tego czasu kalmary zacz─Ö┼éy zdobywa─ç sobie uznanie w stolicy.

Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze silna katolicka tradycja tamtych lat, kt├│ra zabrania┼éa spo┼╝ywania mi─Ösa w Wielki Post lub w pi─ůtek przed ┼Ťwi─Ötami Bo┼╝ego Narodzenia, co jeszcze bardziej zwi─Öksza┼éo popyt na ryby. Jednak klasyczna, chrupi─ůca ryba w cie┼Ťcie, potrzebowa┼éa troch─Ö wi─Öcej czasu, aby pojawi─ç si─Ö w Madrycie, ale kiedy to zrobi┼éa, by┼éo to mocne wej┼Ťcie. Hotelarze tego etapu zdawali sobie spraw─Ö, jak bardzo by┼éa lubiana, wi─Öc nie brakowa┼éo jej w ich menu. Moment wprowadzenia ryb do pieczywa te┼╝ nie jest dok┼éadnie znany, ale prawdopodobnie by┼é to podobny okres.

Składniki

  • Kalmar (1 sztuka)
  • S├│l
  • Szafran
  • Proszek do pieczenia (1 ┼éy┼╝eczka)
  • M─ůka ziemniaczana (6-8 ┼éy┼╝eczek)
  • Oliwa z oliwek
  • Papryka mielona ostra (3 ┼éy┼╝eczki)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Z─ůbek czosnku
  • Mleko
  • Pieczywo na kanapki

Spos├│b przygotowania

  • Oczyszczamy kalmara z wn─Ötrzno┼Ťci. Wod─Ö z opakowania oraz pozosta┼éo┼Ťci z kalmara zostawiamy na bulion.
  • Do garnka dajemy pozosta┼éo┼Ťci z kalmara wraz z wod─ů, ┬Ż cebuli oraz z─ůbek czosnku.
  • Ca┼éo┼Ť─ç doprawiamy sol─ů i szafranem i dodajemy odrobin─Ö oliwy z oliwek.
  • Zalewamy ┬╝ garnka wod─ů i gotujemy oko┼éo godziny.
  • W czasie gotowania si─Ö bulionu kroimy kalmara w kr─ů┼╝ki i przek┼éadamy na talerz z r─Öcznikiem papierowym.
  • Kroimy p├│┼é cebuli na ma┼ée kawa┼éki.
  • Nast─Öpnie przygotowujemy mas─Ö wlewaj─ůc 50 ml wody do wysokiego pojemnika oraz 50 ml mleka.
  • Doprawiamy odrobin─ů soli oraz dodajemy pe┼én─ů ┼éy┼╝eczk─Ö proszku do pieczenia.
  • Nast─Öpnie dodajemy oko┼éo 6 ┼éy┼╝eczek m─ůki (je┼Ťli po zblendowaniu ca┼éo┼Ťci konsystencja b─Ödzie bardzo p┼éynna, nale┼╝y doda─ç jeszcze ┼éy┼╝eczk─Ö lub dwie m─ůki, a┼╝ do uzyskania g─Östszej masy).
  • Pokrojon─ů wcze┼Ťniej cebul─Ö podsma┼╝amy na rozgrzanej patelni z oliw─ů z oliwek.
  • Po chwili dodajemy pikantnej papryki mielonej i po wymieszaniu dodajemy ┼éy┼╝eczk─Ö m─ůki.
  • Nast─Öpnie po wymieszaniu dodajemy chochl─Ö wody z bulionu (najlepiej doda─ç j─ů przez sitko).
  • Przygotowany sos przek┼éadamy do pojemnika i miksujemy.
  • Kalmary mieszamy we wcze┼Ťniej przygotowanej masie.
  • Po wymieszaniu, kalmary sma┼╝ymy na rozgrzanej patelni z oliw─ů z oliwek.
  • Sma┼╝ymy je z ka┼╝dej strony, a nast─Öpnie przek┼éadamy na talerz z wy┼éo┼╝onym r─Öcznikiem papierowym.
  • Kalmary przek┼éadamy na nasz─ů bu┼ék─Ö i polewamy je sosem.
  • Gotowe! Smacznego!

0 komentarzy

Wy┼Ťlij komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *

O Sobie

Witam Was w moim najbardziej szalonym i osobistym projekcie, w kt├│ry w┼éo┼╝y┼éem du┼╝o mi┼éo┼Ťci, w projekcie zwyk┼éego Hiszpana.

Sprawdź mój kanał!

Mój hiszpański sklep

Hiszpa┼äskiej Loterii ┼Üwi─ůtecznej

Chcia┼ébym podarowa─ç Ci kupon na Hiszpa┼äsk─ů Loteri─Ö ┼Üwi─ůteczn─ů, z kt├│rym masz szanse wygra─ç nawet 20 000 z┼éotych i wyda─ç je na co przyjdzie Ci ochota. Odbierzesz go za darmo z pierwszym newsletterem. Powodzenia!

Warunki

Tw├│j kupon zosta┼é wys┼éany! Je┼Ťli go nie otrzymasz, sprawd┼║ folder SPAM!