Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na pąkle gęsie (percebes)

utworzone przez | 24/02/2021 | Przepisy

Pożądana kaczenica (hiszp. percebe, gatunek skorupiaka) ma mięsistą łodygę chronioną przez mocną czarną skórę i ma około 5 cm. długości i 2,5 średnicy. Jej górny koniec zakończony jest wielopłytkowym paznokciem, który chroni jej wnętrze i utrzymuje ją z dala od drapieżników.

Kaczenice przyrastają do skał dzięki tzw. „gruczołowi cementowemu”, który umożliwia ich silne przyleganie do nich i który można usunąć jedynie za pomocą skrobaka i dużej zręczności. Ponadto, ponieważ kaczenica nie ma serca, a jej krew nie zawiera hemoglobiny, wychwytuje ona tlen rozpuszczony w wodzie. Dlatego też im bardziej wzburzona i zimniejsza woda, tym więcej tlenu i tym lepsze są kaczenice. Nie jest to przypadek, że największe z nich znajdują się na skałach, gdzie jest więcej fal.

Niektórzy ludzie rozróżniają kaczenice „słoneczne” , które rosną w słonecznych i bardziej ubitych obszarach, tak jak w przypadku kaczenic z Galicji. Wyróżniają się one krótką i grubą łodygą oraz intensywnym smakiem; oraz te „z cienia”, mniej doceniane, o dłuższej i cieńszej łodydze, ponieważ muszą się bardziej rozciągać, aby ujrzeć słońce. Charakteryzują się one również większą zawartością wody i zazwyczaj pochodzą z wybrzeży Maroka.

Zbieranie kaczenic nie jest łatwe. Jest to bardzo manualna i ryzykowna praca na skałach galicyjskiego wybrzeża wykonywana przez percebeiros (hiszp. zbieracze kaczenic). Codziennie ryzykują oni życiem w zawodzie, który mają we krwi, zawodzie odziedziczonym przez tradycję i wykonywanym z odwagą. Stąd też kaczenice nie należą do najtańszych produktów, jednakże uznając wszystko co powyższe i smakując ich wyśmienity smak, cena ta wydaje się niewielka.

Składniki

  • woda (ok. 2,5 litra)
  • garść soli
  • liść laurowy (4-5 listków)
  • pąkle gęsie/kaczenice (percebes)

Sposób przygotowania

  • Wodę wraz solą i liśćmi laurowymi zagotuj, aż do wrzenia.
  • Dodaj percebes do wody i gotuj 3 minuty pod przykryciem.
  • Pąkle przełóż na talerz – gotowe!

Jak jeść pąkle percebes?

  1. Weź do ręki pąkiel.
  2. Palcami jednej ręki przytrzymaj paznokieć pąkla a palcami drugiej – koniec tuż przy podstawie paznokcia.
  3. Otwórz pąkiel od dołu, aby płyn pociekł na talerz.
  4. Wykręć wnętrze pąkla ze “skórki”. Odłóż “skórkę” na talerz a pąkiel odgryź od paznokcia.
    Smacznego!

Jak kupować percebes?

  • Najlepiej na rynku poranną porą – jeszcze nie zostaną wykupione, są świeże i w przystępnej cenie.
  • Percebes powinny być zaróżowione przy podstawie (końcu, którym pąkiel przyczepia się do skał).
  • Jeśli chcesz spróbować pąkle percebes z Galicji – mają one ok. 22-25 płytek paznokci, te które mają więcej, pochodzą z Maroko.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.