Przepis na paell臋 z warzywami / paell臋 wegetaria艅sk膮 / paell臋 wega艅sk膮

utworzone przez | 5/09/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Je艣li nie jesz mi臋sa czy owoc贸w morza lub po prostu jeste艣 mi艂o艣nikiem warzyw, ta paella bez w膮tpienia Ci臋 przekona. Ta wega艅ska paella by膰 mo偶e nie nale偶y do najpopularniejszych w Hiszpanii, jednak w ostatnich latach zyskuje swoich zwolennik贸w.

Jak w przypadku wszystkich paelli, paelli z owoc贸w morza czy paelli z kurczakiem i warzywami, wyb贸r produktu jest jednym z kluczy do uzyskania wspania艂ego rezultatu.

Musz臋 przyzna膰, 偶e nie jest to paella, kt贸r膮 cz臋sto robi臋, jednak za ka偶dym razem, gdy j膮 gotowa艂em, bardzo mi smakowa艂a, prawie tak samo jak i innym 馃檪

Oto m贸j przepis na paell臋 z warzywami, mam nadziej臋, 偶e Tobie r贸wnie偶 przypadnie do gustu.

Sk艂adniki

  • cebula (1)
  • czosnek (2 z膮bki)
  • marchewka (1)
  • papryka czerwona (1)
  • cukinia (jedna ma艂a lub p贸艂 du偶ej)
  • 艣wie偶a pietruszka
  • szafran
  • oliwa z oliwek
  • s贸l
  • pomidor
  • fasolka szparagowa (200 g)
  • ry偶 bomba (200 g)
  • barwnik do paelli (1 艂y偶eczka)
  • przyprawa do paelli
  • hiszpa艅ska papryka mielona (1 艂y偶eczka)
  • cytryna (1)

Spos贸b przygotowania

Ugotuj bulion:

  • Do garnka wrzu膰 p贸艂 cebuli oraz jeden z膮bek czosnku (w ca艂o艣ci).
  • Dodaj cukini臋, marchewk臋, p贸艂 papryki oraz pietruszk臋.
  • Przypraw szafranem i sol膮.
  • Ca艂o艣膰 zalej wod膮.
  • Dodaj do garnka troch臋 oliwy z oliwek.
  • Postaw na ma艂ym ogniu na co najmniej jedn膮 godzin臋 (mog膮 by膰 dwie, w zale偶no艣ci od mocy ognia).

_________________________________________

 

  • Przygotuj warzywa.
  • Pokr贸j drobno jeden z膮bek czosnku oraz p贸艂 cebuli i wrzu膰 na patelni臋.
  • Podsma偶 na ma艂y ogniu.
  • Przekr贸j pomidora na p贸艂 i zetrzyj wn臋trze (bez sk贸rki) na tarce na du偶ych oczkach i dodaj mi膮偶sz na patelni臋, kiedy cebula b臋dzie ju偶 mi臋kka.
  • Sma偶 ca艂o艣膰 oko艂o 10 minut
  • Pokr贸j na p贸艂 fasolk臋 szparagow膮 i dodaj na patelni臋.
  • Sma偶 kolejne 10 minut, zdejmij z ognia i poczekaj, a偶 ugotuje si臋 bulion.
  • Pokr贸j papryk臋.
  • Po ugotowaniu si臋 bulionu, ustaw z powrotem patelni臋 na ogie艅.
  • Dodaj wcze艣niej pokrojon膮 papryk臋 na patelni臋.
  • Dodaj oko艂o 200 g ry偶u bomba.
  • Dodaj mielon膮 papryk臋, barwnik spo偶ywczy oraz troch臋 soli.
  • Ca艂o艣膰 wymieszaj (ca艂y czas sma偶膮c na ma艂ym ogniu).
  • Dodaj mieszank臋 przypraw do paelli.
  • Z ugotowanego ju偶 bulionu odlej 400-500 ml i zalej nim patelni臋 z warzywami tak, aby p艂yn zala艂 ca艂o艣膰 warzyw.
  • Na wierzch u艂贸偶 膰wiartki cytryny.
  • Sma偶 oko艂o 18 minut (w zale偶no艣ci od tego co jest napisane na opakowaniu od ry偶u).
  • Gdy czu膰 ju偶 zapach lekkiego spalenia, paell臋 mo偶na 艣ci膮gn膮膰 z ognia.
  • Twoja paella jest gotowa 5 minut po zdj臋ciu z ognia. Smacznego!

0 komentarzy

Wy艣lij komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

O Sobie

Witam Was w moim najbardziej szalonym i osobistym projekcie, w kt贸ry w艂o偶y艂em du偶o mi艂o艣ci, w projekcie zwyk艂ego Hiszpana.

Sprawd藕 m贸j kana艂!

M贸j hiszpa艅ski sklep

Hiszpa艅skiej Loterii 艢wi膮tecznej

Chcia艂bym podarowa膰 Ci kupon na Hiszpa艅sk膮 Loteri臋 艢wi膮teczn膮, z kt贸rym masz szanse wygra膰 nawet 20 000 z艂otych i wyda膰 je na co przyjdzie Ci ochota. Odbierzesz go za darmo z pierwszym newsletterem. Powodzenia!

Warunki

Tw贸j kupon zosta艂 wys艂any! Je艣li go nie otrzymasz, sprawd藕 folder SPAM!