Przepis na paella z owocami morza

utworzone przez | 10/07/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Paella to popularne danie pochodzące ze wschodu Hiszpanii. Zwiedzając Półwysep Iberyjski można skosztować tej potrawy w wielu miejscach, jednak najlepszą paellę zjesz w regionie Walencji.

Istnieje wiele rodzajów paelli (m.in. paella mixta, paella con verduras, paella de marisco).

Paella z owocami morza jest jednym z moich ulubionych hiszpańskich przepisów.

Często serwuję to danie na różnego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach urodzinowych z przyjaciółmi.

Składniki

  • cebula (3/4)
  • czosnek (2 ząbki)
  • czerwona papryka (½)
  • krewetki z głową (świeże lub mrożone) 250 g
  • ryba morska (np. witlinek, dorsz, mintaj)
  • szafran (kilka nitek) ok. 0,1 g
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek (7 łyżek)
  • woda
  • pomidor (1 sztuka)
  • ryż do paelli (200 g)
  • mieszanka przypraw do paelli (opcjonalnie)
  • mieszanka owoców morza
  • małże (świeże lub mrożone) 200 g
  • pół cytryny
  • żółty barwnik spożywczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

 Ugotuj bulion rybny

    • Do garnka wrzuć pół cebuli, 1 ząbek czosnku (może być nieobrany), kawałek marchewki, pół czerwonej papryki.
    • Dodaj płyn z krewetek do smaku*.
    • Odłóż 4 krewetki do dekoracji paelli. Obierz resztę krewetek**. Głowy, pancerze i ogony dodaj do bulionu. Obrane krewetki odłóż na talerz.
    • Dodaj rybę.
    • Przypraw szafranem i solą.
    • Dolej około 3 łyżki oliwy z oliwek.
    • Wlej płyn z mieszanki z owoców morza i małży.
    • Zalej wodą.
    • Postaw na małym ogniu na co najmniej 2 godziny. (Im dłużej tym, lepiej).

———————————-

Przygotuj sofrito

    • Pokrój w drobną kostkę 1/4 cebuli i 1 ząbek czosnku i wrzuć na patelnię do paelli. Dolej około 4 łyżki oliwy. Podsmaż na wolnym ogniu.
    • Przekrój pomidor na pół. Utrzyj na tarce o dużych oczkach. Skórkę odłóż.
    • Zdejmij z ognia paellerę, odstaw na 2 minuty do ostygnięcia.
    • Dodaj utarty pomidor i sól do smaku, podsmaż chwilę. 
    • Odstaw patelnię z ognia.

———————————-

  • Gdy bulion będzie gotowy, odstaw garnek z ognia.
  • Sofrito postaw na małym ogniu. Dodaj 200 g ryżu do paelli, 7,5 g hiszpańskiej papryki mielonej, 7,5 g barwnika i mieszankę przypraw do przygotowania paelli (opcjonalnie), sól do smaku. Dodaj obrane krewetki. Mieszankę owoców morza i małże. Zamieszaj.
  • Dolej 400 ml bulionu ( 2 razy więcej niż ryżu). W przypadku ryżu Bomba dodaj około 500 ml bulionu (2,5 razy więcej niż ryżu).
  • Na wierzchu potrawy połóż 4 pozostałe krewetki z pancerzami i dwa kawałki cytryny.
  • Nie mieszaj już paelli, aby ryż się nie otworzył! Gotuj jeszcze 15-20 minut, aż potrawa zaabsorbuje cały bulion i poczujesz delikatny, przyjemny zapach podpalanego ryżu. Gotowe:)

Wskazówki

Ważne, aby kupić krewetki z głowami, są bardziej aromatyczne i mają intensywniejszy smak, dzięki któremu bulion będzie smaczniejszy.

Kluczowe jest, aby po dodaniu ryżu, wszystkich owoców morza i bulionu nie mieszać już paelli!

* Wszelkie płyny pozostałe w paczce z mieszanką owoców morza, małżami czy krewetkami dodaj do bulionu, uwydatnią smak potrawy.

**Jak obrać krewetki?

  • Najpierw oderwij całą głowę krewetki.
  • Oderwij “nóżki”.
  • “Otwórz” pancerz na całej długości aż do ogona.
  • Oderwij ogon.

Socarrat, ryż który przywiera do paellery (patelni do paelli) to zdaniem wielu Hiszpanów najsmaczniejsza część całego dania.

Sofrito stanowi bazę wielu potraw kuchni hiszpańskiej.Jest to cebula, czosnek i pomidory podsmażone na oliwie z oliwek na wolnym ogniu.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Hiszpańskiej Loterii Świątecznej

Chciałbym podarować Ci kupon na Hiszpańską Loterię Świąteczną, z którym masz szanse wygrać nawet 20 000 złotych i wydać je na co przyjdzie Ci ochota. Odbierzesz go za darmo z pierwszym newsletterem. Powodzenia!

Warunki

Twój kupon został wysłany! Jeśli go nie otrzymasz, sprawdź folder SPAM!