Przepis na paella z owocami morza

utworzone przez | 10/07/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Paella to popularne danie pochodz膮ce ze wschodu Hiszpanii. Zwiedzaj膮c P贸艂wysep Iberyjski mo偶na skosztowa膰 tej potrawy w wielu miejscach, jednak najlepsz膮 paell臋 zjesz w regionie Walencji.

Istnieje wiele rodzaj贸w paelli (m.in. paella mixta, paella con verduras, paella de marisco).

Paella z owocami morza jest jednym z moich ulubionych hiszpa艅skich przepis贸w.

Cz臋sto serwuj臋 to danie na r贸偶nego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach urodzinowych z przyjaci贸艂mi.

Sk艂adniki

  • cebula (3/4)
  • czosnek (2 z膮bki)
  • czerwona papryka (陆)
  • krewetki z g艂ow膮 (艣wie偶e lub mro偶one) 250 g
  • ryba morska (np. witlinek, dorsz, mintaj)
  • szafran (kilka nitek) ok. 0,1 g
  • s贸l do smaku
  • oliwa z oliwek (7 艂y偶ek)
  • woda
  • pomidor (1 sztuka)
  • ry偶 do paelli聽(200 g)
  • mieszanka przypraw do paelli (opcjonalnie)
  • mieszanka owoc贸w morza
  • ma艂偶e (艣wie偶e lub mro偶one) 200 g
  • p贸艂 cytryny
  • 偶贸艂ty barwnik spo偶ywczy (opcjonalnie)

Spos贸b przygotowania

Ugotuj bulion rybny

    • Do garnka wrzu膰 p贸艂 cebuli, 1 z膮bek czosnku (mo偶e by膰 nieobrany), kawa艂ek marchewki, p贸艂 czerwonej papryki.
    • Dodaj p艂yn z krewetek do smaku*.
    • Od艂贸偶 4 krewetki do dekoracji paelli. Obierz reszt臋 krewetek**. G艂owy, pancerze i ogony dodaj do bulionu. Obrane krewetki od艂贸偶 na talerz.
    • Dodaj ryb臋.
    • Przypraw szafranem i sol膮.
    • Dolej oko艂o 3 艂y偶ki oliwy z oliwek.
    • Wlej p艂yn z mieszanki z owoc贸w morza i ma艂偶y.
    • Zalej wod膮.
    • Postaw na ma艂ym ogniu na co najmniej 2 godziny. (Im d艂u偶ej tym, lepiej).

———————————-

Przygotuj sofrito

    • Pokr贸j w drobn膮 kostk臋 1/4 cebuli i 1 z膮bek czosnku i wrzu膰 na patelni臋 do paelli. Dolej oko艂o 4 艂y偶ki oliwy. Podsma偶 na wolnym ogniu.
    • Przekr贸j pomidor na p贸艂. Utrzyj na tarce o du偶ych oczkach. Sk贸rk臋 od艂贸偶.
    • Zdejmij z ognia paeller臋, odstaw na 2 minuty do ostygni臋cia.
    • Dodaj utarty pomidor i s贸l do smaku, podsma偶 chwil臋.聽
    • Odstaw patelni臋 z ognia.

———————————-

  • Gdy bulion b臋dzie gotowy, odstaw garnek z ognia.
  • Sofrito postaw na ma艂ym ogniu. Dodaj 200 g ry偶u do paelli, 7,5 g hiszpa艅skiej papryki mielonej, 7,5 g barwnika i mieszank臋 przypraw do przygotowania paelli (opcjonalnie), s贸l do smaku. Dodaj obrane krewetki. Mieszank臋 owoc贸w morza i ma艂偶e. Zamieszaj.
  • Dolej 400 ml bulionu ( 2 razy wi臋cej ni偶 ry偶u). W przypadku ry偶u Bomba dodaj oko艂o 500 ml bulionu (2,5 razy wi臋cej ni偶 ry偶u).
  • Na wierzchu potrawy po艂贸偶 4 pozosta艂e krewetki z pancerzami i dwa kawa艂ki cytryny.
  • Nie mieszaj ju偶 paelli, aby ry偶 si臋 nie otworzy艂! Gotuj jeszcze 15-20 minut, a偶 potrawa zaabsorbuje ca艂y bulion i poczujesz delikatny, przyjemny zapach podpalanego ry偶u. Gotowe:)

Wskaz贸wki

Wa偶ne, aby kupi膰 krewetki z g艂owami, s膮 bardziej aromatyczne i maj膮 intensywniejszy smak, dzi臋ki kt贸remu bulion b臋dzie smaczniejszy.

Kluczowe jest, aby po dodaniu ry偶u, wszystkich owoc贸w morza i bulionu nie miesza膰 ju偶 paelli!

* Wszelkie p艂yny pozosta艂e w paczce z mieszank膮 owoc贸w morza, ma艂偶ami czy krewetkami dodaj do bulionu, uwydatni膮 smak potrawy.

**Jak obra膰 krewetki?

  • Najpierw oderwij ca艂膮 g艂ow臋 krewetki.
  • Oderwij 鈥渘贸偶ki鈥.
  • 鈥淥tw贸rz鈥 pancerz na ca艂ej d艂ugo艣ci a偶 do ogona.
  • Oderwij ogon.

Socarrat, ry偶 kt贸ry przywiera do paellery (patelni do paelli) to zdaniem wielu Hiszpan贸w najsmaczniejsza cz臋艣膰 ca艂ego dania.

Sofrito stanowi baz臋 wielu potraw kuchni hiszpa艅skiej.Jest to cebula, czosnek i pomidory podsma偶one na oliwie z oliwek na wolnym ogniu.

0 komentarzy

Wy艣lij komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

O Sobie

Witam Was w moim najbardziej szalonym i osobistym projekcie, w kt贸ry w艂o偶y艂em du偶o mi艂o艣ci, w projekcie zwyk艂ego Hiszpana.

Sprawd藕 m贸j kana艂!

M贸j hiszpa艅ski sklep

Hiszpa艅skiej Loterii 艢wi膮tecznej

Chcia艂bym podarowa膰 Ci kupon na Hiszpa艅sk膮 Loteri臋 艢wi膮teczn膮, z kt贸rym masz szanse wygra膰 nawet 20 000 z艂otych i wyda膰 je na co przyjdzie Ci ochota. Odbierzesz go za darmo z pierwszym newsletterem. Powodzenia!

Warunki

Tw贸j kupon zosta艂 wys艂any! Je艣li go nie otrzymasz, sprawd藕 folder SPAM!