Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na paellę z kurczakiem i warzywami

utworzone przez | 17/07/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Paella to popularne danie pochodzące ze wschodu Hiszpanii. Zwiedzając Półwysep Iberyjski można skosztować tej potrawy w wielu miejscach, jednak najlepszą paellę zjesz w regionie Walencji.

Istnieje wiele rodzajów paelli (m.in. paella mixta, paella con verduras, paella de marisco).

Często serwuję to danie na różnego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach urodzinowych z przyjaciółmi.

Składniki

  • cebula (1,5)
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • marchewka (1,5)
  • papryka czerwona (1 sztuka)
  • pomidor (1 sztuka)
  • cytryna (0,5)
  • skrzydełka z kurczaka (5 skrzydełek)
  • kości wieprzowe (kilka dla smaku bulionu)
  • fasolka szparagowa, świeża lub mrożona (ok. 150 g)
  • szafran
  • sól
  • mielona papryka (7,5 g)
  • żółty barwnik spożywczy (7,5 g)
  • mieszanka przypraw do paelli (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • ryż do paelli (200g)

Sposób przygotowania

 Ugotuj bulion rybny

    • Do garnka wrzuć jedną małą cebulę (w całości), jeden ząbek (dwa, jeśli ząbki są bardzo małe) czosnku (w całości), jedną całą marchewkę oraz pół papryki.
    • Dodaj kości wieprzowe.
    • Pokrój skrzydełka kurczaka odcinając ich końcówki i dodaj je do bulionu (pozostałą część zostaw do podsmażenia).
    • Przypraw szafranem i solą.
    • Całość zalej wodą.
    • Dodaj do garnka trochę oliwy z oliwek.
    • Postaw na małym ogniu na co najmniej jedną godzinę (mogą być dwie, w zależności od mocy ognia).

———————————-

Przygotuj kurczaka

    • Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzuć przygotowane wcześniej kawałki kurczaka i posyp solą do smaku.
    • Usmażonego na złocisto kurczaka zdejmij z patelni.

Przygotuj warzywa

    • Pokrój drobno jeden ząbek czosnku oraz pół cebuli i wrzuć na patelnię.
    • Przekrój pomidora na pół i zetrzyj wnętrze (bez skórki) na tarce na dużych oczkach i dodaj miąższ na patelnię.
    • Wrzuconą cebulę, czosnek i pomidor zalej odrobiną oleju i smaż na małym ogniu.
    • Obierz połowę marchewki oraz połowę papryki i pokrój oba warzywa na drobne kawałki, całość dodaj na patelnię wraz z fasolką szparagową.
    • Po dodaniu warzyw na patelnię, dodaj jeszcze trochę oliwy z oliwek.
    • Całość smaż na małym ogniu przez kilka minut.

  • Dodaj ryż na patelnię.
  • Dodaj mieloną paprykę, barwnik spożywczy oraz trochę soli.
  • Całość wymieszaj (cały czas smażąc na małym ogniu).
  • Opcjonalnie: dodaj mieszankę przypraw do paelli.
  • Z ugotowanego już bulionu odlej 400 ml i zalej nim patelnię z warzywami tak, aby płyn zalał całość warzyw i więcej już nie mieszaj potrawy.
  • Dodaj usmażone wcześniej skrzydełka kurczaka oraz pokrojoną w “ósemki” połówkę cytryny.
  • Całość pozostaw na małym ogniu ok. 15 min (czas może różnić się w zależności od typu ryżu, który użyjesz, dlatego warto jest sprawdzić czas podany przez producenta na opakowaniu), potrawa będzie gotowa, kiedy zaabsorbuje cały bulion i poczujesz delikatny, przyjemny zapach lekko podpalanego ryżu. Gotowe 🙂

 

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.