Przepis na paell臋 z kurczakiem i warzywami

utworzone przez | 17/07/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Paella to popularne danie pochodz膮ce ze wschodu Hiszpanii. Zwiedzaj膮c P贸艂wysep Iberyjski mo偶na skosztowa膰 tej potrawy w wielu miejscach, jednak najlepsz膮 paell臋 zjesz w regionie Walencji.

Istnieje wiele rodzaj贸w paelli (m.in. paella mixta, paella con verduras, paella de marisco).

Cz臋sto serwuj臋 to danie na r贸偶nego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach urodzinowych z przyjaci贸艂mi.

Sk艂adniki

  • cebula (1,5)
  • czosnek (2-3 z膮bki)
  • marchewka (1,5)
  • papryka czerwona (1 sztuka)
  • pomidor (1 sztuka)
  • cytryna (0,5)
  • skrzyde艂ka z kurczaka (5 skrzyde艂ek)
  • ko艣ci wieprzowe (kilka dla smaku bulionu)
  • fasolka szparagowa, 艣wie偶a lub mro偶ona (ok. 150 g)
  • szafran
  • s贸l
  • mielona papryka (7,5 g)
  • 偶贸艂ty barwnik spo偶ywczy (7,5 g)
  • mieszanka przypraw do paelli (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • woda
  • ry偶 do paelli (200g)

Spos贸b przygotowania

Ugotuj bulion rybny

    • Do garnka wrzu膰 jedn膮 ma艂膮 cebul臋 (w ca艂o艣ci), jeden z膮bek (dwa, je艣li z膮bki s膮 bardzo ma艂e) czosnku (w ca艂o艣ci), jedn膮 ca艂膮 marchewk臋 oraz p贸艂 papryki.
    • Dodaj ko艣ci wieprzowe.
    • Pokr贸j skrzyde艂ka kurczaka odcinaj膮c ich ko艅c贸wki i dodaj je do bulionu (pozosta艂膮 cz臋艣膰 zostaw do podsma偶enia).
    • Przypraw szafranem i sol膮.
    • Ca艂o艣膰 zalej wod膮.
    • Dodaj do garnka troch臋 oliwy z oliwek.
    • Postaw na ma艂ym ogniu na co najmniej jedn膮 godzin臋 (mog膮 by膰 dwie, w zale偶no艣ci od mocy ognia).

———————————-

Przygotuj kurczaka

    • Na rozgrzan膮 patelni臋 z oliw膮 z oliwek wrzu膰 przygotowane wcze艣niej kawa艂ki kurczaka i posyp sol膮 do smaku.
    • Usma偶onego na z艂ocisto kurczaka zdejmij z patelni.

Przygotuj warzywa

    • Pokr贸j drobno jeden z膮bek czosnku oraz p贸艂 cebuli i wrzu膰 na patelni臋.
    • Przekr贸j pomidora na p贸艂 i zetrzyj wn臋trze (bez sk贸rki) na tarce na du偶ych oczkach i dodaj mi膮偶sz na patelni臋.
    • Wrzucon膮 cebul臋, czosnek i pomidor zalej odrobin膮 oleju i sma偶 na ma艂ym ogniu.
    • Obierz po艂ow臋 marchewki oraz po艂ow臋 papryki i pokr贸j oba warzywa na drobne kawa艂ki, ca艂o艣膰 dodaj na patelni臋 wraz z fasolk膮 szparagow膮.
    • Po dodaniu warzyw na patelni臋, dodaj jeszcze troch臋 oliwy z oliwek.
    • Ca艂o艣膰 sma偶 na ma艂ym ogniu przez kilka minut.

  • Dodaj ry偶 na patelni臋.
  • Dodaj mielon膮 papryk臋, barwnik spo偶ywczy oraz troch臋 soli.
  • Ca艂o艣膰 wymieszaj (ca艂y czas sma偶膮c na ma艂ym ogniu).
  • Opcjonalnie: dodaj mieszank臋 przypraw do paelli.
  • Z ugotowanego ju偶 bulionu odlej 400 ml i zalej nim patelni臋 z warzywami tak, aby p艂yn zala艂 ca艂o艣膰 warzyw i wi臋cej ju偶 nie mieszaj potrawy.
  • Dodaj usma偶one wcze艣niej skrzyde艂ka kurczaka oraz pokrojon膮 w 鈥溍硈emki鈥 po艂贸wk臋 cytryny.
  • Ca艂o艣膰 pozostaw na ma艂ym ogniu ok. 15 min (czas mo偶e r贸偶ni膰 si臋 w zale偶no艣ci od typu ry偶u, kt贸ry u偶yjesz, dlatego warto jest sprawdzi膰 czas podany przez producenta na opakowaniu), potrawa b臋dzie gotowa, kiedy zaabsorbuje ca艂y bulion i poczujesz delikatny, przyjemny zapach lekko podpalanego ry偶u. Gotowe 馃檪

 

 

0 komentarzy

Wy艣lij komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

O Sobie

Witam Was w moim najbardziej szalonym i osobistym projekcie, w kt贸ry w艂o偶y艂em du偶o mi艂o艣ci, w projekcie zwyk艂ego Hiszpana.

Sprawd藕 m贸j kana艂!

M贸j hiszpa艅ski sklep

Hiszpa艅skiej Loterii 艢wi膮tecznej

Chcia艂bym podarowa膰 Ci kupon na Hiszpa艅sk膮 Loteri臋 艢wi膮teczn膮, z kt贸rym masz szanse wygra膰 nawet 20 000 z艂otych i wyda膰 je na co przyjdzie Ci ochota. Odbierzesz go za darmo z pierwszym newsletterem. Powodzenia!

Warunki

Tw贸j kupon zosta艂 wys艂any! Je艣li go nie otrzymasz, sprawd藕 folder SPAM!