Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na ośmiornicę z ziemniakami po galicyjsku

utworzone przez | 1/08/2020 | Przepisy | 0 komentarzy

Ośmiornica w stylu galicyjskim jest jedną z najpopularniejszych potraw w Galicji.

Zazwyczaj spożywa się ją na popularnych festynach ośmiornic, gdzie gotuje się ją na ulicy w dużych miedzianych garnkach. Tam przychodzą mieszkańcy okolicy , aby spróbować tego przysmaku ze swoimi przyjaciółmi i rodziną.

Oto dwa z moich przepisów na przyrządzenie pysznej galicyjskiej ośmiornicy.

Nie zapomnij dodać dobrej oliwy z oliwek i papryki mielonej z Hiszpanii. I pamiętaj, że aby ośmiornica nie była twarda, oprócz gotowania jej przez pół godziny i wkładania i wyjmowania jej 3 razy, jak zobaczysz na filmie, musisz ją najpierw zamrozić w przypadku, gdy zakupiona została świeża.

Poniżej dwóch przepisów, znajdziecie filmik nakręcony na jarmarku ośmiornicowym w Galicji, w małej wiosce w prowincji Lugo, Pedrafita do Cebreiro.

Składniki

  • ziemniaki (3 sztuki)
  • ośmiornica (1 sztuka)
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • hiszpańska mielona papryka

Sposób przygotowania

 

I sposób przygotowania

  • Ziemniaki gotuj w garnku.
  • W gotującej się wodzie w garnku z ziemniakami, zanurz całą (wcześniej zmrożoną, jeśli kupiłeś świeżą) ośmiornicę i wyjmij. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy (ważne: woda powinna być bez soli i bez oliwy), a następnie pozostaw ośmiornicę w garnku na małym ogniu na ok. 30 minut.
  • Po 30 minutach wyjmij ośmiornicę oraz ziemniaki.
  • Ugotowaną ośmiornicę pokrój na małe kawałki (możesz to zrobić za pomocą nożyczek, odcinając po kawałku jej macki) i połóż na talerzu 
  • Ugotowane ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki i przełóż na talerz obok ośmiornicy.
  • Talerz z ziemniakami i kawałkami ośmiornicy polej dużą ilością oliwy z oliwek.
  • Na koniec całość posyp solą oraz papryką mieloną do smaku. Gotowe.

II sposób przygotowania

  • Rozgrzewamy patelnię wraz z oliwą z oliwek
  • Kładziemy ugotowane nogi od ośmiornicy na patelni,  posypujemy papryką mieloną i smażymy kilka chwil z każdej strony
  • Przekładamy na talerz wraz z ugotowanymi ziemniakami.
  • Ziemniaki posypujemy papryką mieloną oraz solą.

Wskazówki: do tych potraw świetnie pasuje białe wino Ribeiro 🙂

 

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.