Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Przepis na gazpacho

utworzone przez | 5/01/2021 | Przepisy | 0 komentarzy

Gazpacho to napój zawierający kilka składników, między innymi oliwę z oliwek, ocet, wodę oraz surowe warzywa. Zazwyczaj podaje się je na zimno w gorących miesiącach letnich.

Jego kolor waha się od bladopomarańczowego do czerwonego, w zależności od tego, czy używa się mniej lub bardziej dojrzałych pomidorów.

Pochodzenie obecnego gazpacho jest niejasne, choć tradycyjnie uważano je za potrawę z wnętrza Andaluzji, gdzie oliwa z oliwek i produkty ogrodowe cieszą się dużą obfitością, a okresy letnie są bardzo suche i gorące. Z tego powodu jest ono powszechnie znane jako andaluzyjskie gazpacho.

Największe gazpacho na świecie powstało w mieście Almeria w 2019 roku. Mówiąć dokładniej, przygotowano 9 800 litrów gazpacho z 6000 kilogramów pomidorów, 300 kilogramów czerwonej papryki, 200 kilogramów cebuli, 200 kilogramów ogórków, 1400 litrów wody, 550 litrów oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i 350 kilogramów lodu.

Składniki

  • bułka (½)*
  • pomidory (4 sztuki lub ok. 1 kg)**
  • ogórki (2 sztuki)
  • cebula (½)
  • czosnek (1 ząbek)
  • papryka zielona lub czerwona (1 sztuka)
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • sól

*może być kilkudniowa
**powinny być miękkie

Sposób przygotowania

    • Kawałki bułki namocz w wodzie i pozostaw je w niej podczas przygotowywania gazpacho.
    • Obierz pomidory ze skórki. 
    • Pokrój ogórki ze skórką na mniejsze kawałki. 
    • Całość zmiksuj w blenderze.
    • Do zmiksowanych warzyw dodaj pół cebuli pokrojonej na ćwiartki, ząbek czosnku, przekrojoną paprykę, oliwę z oliwek, ocet oraz sól. 
    • Całość dobrze zmiksuj w blenderze, aż do otrzymania gładkiej konsystencji.
    • Dodaj namoczone kawałki bułki i jeszcze raz całość dobrze zmiksuj.
    • Spróbuj gazpacho i w zależności od upodobań, możesz jeszcze dodać oleju, octu lub soli. Zmiksuj ponownie. 
    • Gazpacho podawaj zimne. Smacznego 🙂

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.