25 wskaz贸wek i 3 przepisy na przyrz膮dzenie pysznej walencja艅skiej paelli

utworzone przez | 9/09/2020 | Gastronomia, Polecany | 0 komentarzy

O paelli s艂贸w kilka

Paella stanowi bez w膮tpienia ikon臋 kuchni hiszpa艅skiej, w szczeg贸lno艣ci聽kuchni walencja艅skiej. To popularne hiszpa艅skie danie pochodzi ze wschodu P贸艂wyspu Iberyjskiego, prawdopodobnie z Obszaru Chronionego Krajobrazu聽Albufera, gdzie uprawia si臋 pola ry偶owe.
Zwiedzaj膮c Hiszpani臋 koniecznie skosztuj paell臋 鈥 mo偶na j膮 zam贸wi膰 w wielu miejscach, jednak najlepsz膮 paell臋 zjesz w艂a艣nie w regionie Walencji.

Pochodzenie s艂owa

Nazwa potrawy pochodzi od s艂owa 鈥減aella鈥 oznaczaj膮cego聽patelni臋 w walencja艅skim, zapo偶yczonego z j臋zyka francuskiego w XVI wieku. S艂owo to za艣 ma swoje korzenie w 艂acinie 鈥 鈥減atella鈥. Od pocz膮tku XX wieku 鈥減aella鈥 stanowi艂a synonim 鈥渞y偶u walencja艅skiego鈥 (鈥渁rroz valenciano鈥) lub 鈥渞y偶u po walencja艅sku鈥 (鈥渁rroz a la valenciana鈥).

Romantyczna legenda g艂osi, 偶e pewien m艂odzieniec przygotowa艂 paell臋 dla swojej ukochanej, aby zdoby膰 jej wzgl臋dy. W j臋zyku hiszpa艅skim聽鈥減aella鈥聽mo偶e by膰 skr贸tem od frazy聽鈥減or ella鈥聽(鈥渄la niej鈥, 鈥渄zi臋ki niej鈥/ 鈥渮e wzgl臋du na ni膮鈥/ 鈥減rzez ni膮鈥/ lub聽鈥減ara ella鈥聽(鈥渄la niej鈥). Pomimo tego, 偶e to tylko pi臋kna legenda, istnieje w niej ziarenko prawdy 鈥 w Hiszpanii bowiem, gotowaniem zajmowa艂y si臋 g艂贸wnie kobiety, natomiast przygotowanie paelli by艂o zaj臋ciem tradycyjnie wykonywanym przez m臋偶czyzn.

Historia paelli

Prawdopodobnie danie to by艂o pocz膮tkowo spo偶ywane przez聽rolnik贸w i pasterzy, kt贸rzy posilali si臋 paell膮 podczas przerwy w pracy na terenach wiejskich w okolicach Walencji, na prze艂omie XV/XVI wieku. Sk艂adniki, kt贸re dodawano tradycyjnie do paelli to: dzikie ptactwo, kr贸lik, zaj膮c, 艣wie偶e warzywa z pola, ry偶, szafran, oliwa z oliwek. Paell臋 podgrzewano na p艂on膮cym sosnowym drewnie, dzi臋ki czemu potrawa uzyskiwa艂a pi臋kny aromat. Wie艣niacy dodawali r贸wnie偶 do paelli 艣limaki znalezione na polu, kurczaka, kaczk臋, czerwone mi臋so, pomidory, r贸偶ne odmiany fasoli, papryk臋, cukini臋 i cebul臋.聽Szafran聽podkr臋ca艂 smak i aromat dania.

Paella dzisiaj

W dzisiejszych czasach paell臋 r贸wnie偶 serwuje si臋 w porze obiadowej. To charakterystyczne danie hiszpa艅skie jest 艣wiadkiem wielu聽rodzinnych niedzielnych i 艣wi膮tecznych spotka艅, jak r贸wnie偶 wyjazd贸w wakacyjnych na pla偶臋. Cz臋sto podaj臋 to danie na r贸偶nego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach urodzinowych z przyjaci贸艂mi, a gdy wybieram si臋 nad Morze 艢r贸dziemne na po艂udnie Hiszpanii, obowi膮zkowo zamawiam z rodzin膮 paella de marisco (paella z owocami morza).

Rodzaje paelli

Istnieje wiele rodzaj贸w i wariacji paelli (m.in.聽paella mixta聽鈥 paella mieszana,聽paella con verduras聽鈥 paella z warzywami,聽paella de marisco聽鈥 z owocami morza,聽paella con pollo y verduras聽鈥 paella z kurczakiem i warzywami,聽paella con conejo y verduras聽鈥 paella z kr贸likiem i warzywami). Niekt贸rzy do potrawy dodaj膮 ka艂amarnic臋 (sepia), kalmary (calamares), r贸偶nego rodzaju krewetki (gambas, camarones, langostinos) i ma艂偶e (mejillones, almejas), homarce (cigalas) i innego rodzaju skorupiaki i owoce morza, wieprzowin臋, r贸偶nego rodzaju warzywa (m.in. pomidory, cebul臋, czosnek, papryk臋, fasol臋, cukini臋, groszek).

Podobno Walencjanie nie uznaj膮 za autentyczn膮 paelli mixty, mimo, 偶e paella mixta (z mi臋sem i owocami morza) jest jedn膮 z najpopularniejszych potraw serwowanych w Hiszpanii. Istnieje jeszcze jeden rodzaj paelli, o kt贸rej jeszcze nie wspomnia艂em 鈥撀paella ciega聽(niewidoma paella), kt贸ra po ugotowaniu jest 鈥渙dsiewana鈥 z wszelkich kawa艂k贸w owoc贸w morza, kt贸re si臋 obiera z pancerzy i zostaje pe艂nym smaku i aromat贸w ry偶em鈥 Tyle ile smak贸w, tyle istnieje wersji paelli. Ja pozostaj臋 przy klasycznej wersji paelli de marisco (paella z owocami morza), pachn膮cej Morzem 艢r贸dziemnym i hiszpa艅skim s艂o艅cem鈥 Mmmm鈥 pycha!

25 wskaz贸wek dotycz膮cych przyrz膮dzenia pysznej walencja艅skiej paelli

Czasami ci臋偶ko jest uzyska膰 smak w 100% prawdziwej paelli, ale podamy kilka wskaz贸wek i porad, dzi臋ki kt贸rym b臋dzie to 艂atwiejsze!

–聽 Sma偶 na stalowej patelni do paelli (hiszp. paellera)

Dlaczego paellera jest wa偶na? Cech膮 tej hiszpa艅ska patelnia do paelli jest to, 偶e jest wyj膮tkowo p艂ytka i ma ma艂e wg艂臋bienia w dnie, kt贸re pomagaj膮 utrzyma膰 tak膮 sam膮 temperatur臋 na ca艂ej powierzchni. Jest wykonana ze stali nierdzewnej, kt贸ra nadaje paelli delikatny, charakterystyczny posmak, g艂贸wnie do cz臋艣ci przywartej lekko do dna, zwanej „socarrat”.

– Przyrz膮dzaj j膮 z ry偶em z Walencji

Wybierz specjalny ry偶 do paelli. Ry偶 do paelli pochodzi z Walencji, miejsca sk膮d pochodzi paella. Ma ma艂e okr膮g艂e ziarna, a jego g艂贸wn膮 zalet膮 jest zdolno艣膰 do wch艂aniania smaku z innych sk艂adnik贸w. Dlatego wa偶ne jest by zalewa膰 ry偶 bulionem, a nie sam膮 wod膮.聽Je偶eli wybie偶esz ry偶 bomba, tym lepiej.

– Wybierz dobr膮 papryk臋 mielon膮

Hiszpa艅ska papryka聽mielona jest wykorzystywana w kuchni hiszpa艅skiej od XVI wieku. Jest wyprodukowana ze s艂odkich odmian czerwonej papryki uprawianej w Hiszpanii. Nadaje paelli i wielu innym hiszpa艅skim potrawom, charakterystycznego smaku i aromatu.

– Wybierz dobry szafran

Pomimo tego, 偶e dodajemy do paelli dla 2 os贸b mniej ni偶 0,1 grama szafranu, jest to g艂贸wny sk艂adnik, kt贸ry nadaje najbardziej charakterystycznego smaku paelli. Hiszpania jest jednym z najwi臋kszych producent贸w szafranu. Nie mo偶e konkurowa膰 jednak z krajami takimi jak Indie, Maroko czy Pakistan ze wzgl臋du na cen臋, jednak偶e jest ogromnym konkurentem je艣li chodzi o jako艣膰.

– Wybierz dobr膮 oliw臋 z oliwek

Nie b臋dziemy u偶ywa膰 du偶o oliwy, ale wa偶ne jest by by艂a dobrej jako艣ci. Najlepiej u偶ywa膰 oliwy z oliwek z pierwszego t艂oczenia.

– Inne sk艂adniki dobrej jako艣ci

Jak przy ka偶dym przepisie, jako艣膰 ka偶dego produktu jest bardzo wa偶na. Z dobrymi sk艂adnikami 艂atwiej jest zrobi膰 pyszn膮 paell臋. Na przyk艂ad, je艣li kupujesz owoce morza, lepiej jest kupi膰 艣wie偶e ni偶 mro偶one.

– Nadaj kolor swojej paelli

Barwnik spo偶ywczy to pomara艅czowy pigment, kt贸ry wzmacnia kolor paelli nadany ju偶 przez szafran. Nie nadaje 偶adnego smaku, wi臋c nie jest konieczny. W Hiszpanii jednak偶e jest bardzo cz臋sto stosowany, poniewa偶 nadaje potrawie intensywny kolor.

– Przyprawa do paelli z szafranem

Uzyskanie 100% smaku paelli z Walencji nie jest 艂atwe. Je艣li wszystkie produkty s膮 wysokiej jako艣ci, na pewno b臋dziecie mieli pyszne danie, ale musi ono r贸wnie偶 smakowa膰 jak paella, a przyprawa do paelli z szafranem pomo偶e wam to osi膮gn膮膰. Chocia偶 ten sk艂adnik nie znajduje si臋 w oryginalnych recepturach, zalecam jego dodanie.

– Ry偶 jest tu bohaterem

Dlatego wa偶ne jest, aby nie ukrywa膰 go za tysi膮cami sk艂adnik贸w lub ich nadmiern膮 ilo艣ci膮. Je艣li chcemy zje艣膰 typowe danie mi臋sne, lepiej nie robi膰 paelli.

– Wybierz dobry przepis

Przepisy na paell臋 z kurczaka i warzywami, paell臋 z owocami morza i paell臋 z warzywami, kt贸re znajdziesz na ko艅cu tego artyku艂u, s膮 wykonane w Polsce ze sk艂adnik贸w, kt贸re mo偶na tu kupi膰. P贸藕niej zrobi臋 te偶 t臋 sam膮 paell臋 w Hiszpanii na wypadek, gdyby kto艣 chcia艂 j膮 tam ugotowa膰, z zakupionych tam sk艂adnik贸w.

– Bulion pasuj膮cy do twojej paelli

W niekt贸rych miejscach do nawadniania ry偶u u偶ywa si臋 tylko wody, niekt贸rzy m贸wi膮 nawet, 偶e paell臋 mo偶na zrobi膰 przy u偶yciu wody tylko z Walencji, a w innych u偶ywa si臋 bulionu. Ja osobi艣cie polecam zrobi膰 j膮 z bulionem. W tym przypadku bulion musi by膰 zgodny ze sk艂adnikami paelli, wi臋c b臋dziemy u偶ywa膰 wywaru mi臋snego lub z kurczaka i warzyw do paelli mi臋snej z warzywami, ryb i wywaru z owoc贸w morza do paelli z owoc贸w morza i wywaru warzywnego do paelli z warzyw. Proporcja ta wynosi dwukrotno艣膰 ilo艣ci ry偶u, chyba 偶e producent okre艣li inaczej.

– Gotowanie na ogniu wielko艣ci paellery

Ogie艅 powinien si臋 rozprzestrzenia膰 na ca艂ej patelni w ten sam spos贸b. Je艣li jest to patelnia dla 2 os贸b, mo偶esz korzysta膰 ze swojej zwyk艂ej kuchni, nawet do 4 os贸b, je艣li ogie艅 w Twojej kuchni jest du偶y. Dla wi臋kszej ilo艣ci zaleca si臋 u偶ywanie specjalnej kuchenki do gotowania paelli lub na ogniu z drewna.聽A je艣li gotujesz na zewn膮trz na kuchence gazowej, pamietaj aby chroni膰 j膮 parawanem, aby ogie艅 mia艂 zawsze tak膮 sam膮 intensywno艣膰.

– Znaczenie sofrito

Sofrito jest baz膮, na kt贸rej zaczniemy sma偶y膰 reszt臋 sk艂adnik贸w. Dodaj du偶o sofrito: oliw臋 z oliwek, czosnek, cebul臋 i pomidor.

Sma偶enie ry偶u kr贸tko na gor膮cym t艂uszczu

Przed dodaniem bulionu, ry偶 nale偶y kr贸tko podsma偶y膰 z sofrito i pozosta艂ymi sk艂adnikami. Dwie lub trzy minuty to wi臋cej ni偶 wystarczaj膮co.

– Nie dotykaj ry偶u

Zabronione jest dotykanie ry偶u podczas gotowania. Aby skrobia nie wydosta艂a si臋 z ziarna i nie sta艂a si臋 papk膮, nie nale偶y miesza膰 ani przesuwa膰 paelli. Zostaw wszystko tak jak doda艂e艣.

– Si艂a ognia

Je艣li chodzi o gotowanie, zaczynamy od mocnego ognia, a偶 zacznie si臋 gotowa膰. Kiedy si臋 zagotuje, sprowadzamy go do 艣redniej temperatury. Wskazanym jest dodanie gor膮cego bulionu.

Moment dodania soli

Po 1 minucie od dodania bulion do ry偶u, spr贸buj sosu, kt贸ry si臋 wytworzy艂. W razie potrzeby dodaj s贸l.

– Czas gotowania

Stosuj si臋 do informacji podanych w przepisie/na opakowaniach produkt贸w: czas gotowania ry偶u i proporcje.

– Poczekaj, a偶 zacznie pachnie膰 jak lekko spalone

Tajemnica wykonania paelli jest swojego rodzaju sztuk膮 i by膰 mo偶e jest to jedna z najtrudniejszych cz臋艣ci tego dania. Jak ju偶 powiedzieli艣my, nale偶y stosowa膰 si臋 do zalece艅 producenta ry偶u z czasem gotowania, wla膰 odpowiedni膮 ilo艣膰 wody, jak wskazali艣my powy偶ej i wreszcie kierowa膰 si臋 odpowiednim zapachem, wy艂膮czaj膮c ogie艅 w momencie, gdy zacznie pachnie膰 lekko przypalonym zapachem, co pozostawi nam na dnie patelni paelli bardzo ceniony „socarrat”, opieczony ry偶 bez przypalenia.

– Pozostaw paell臋 na 5 minut

Po艂贸偶 paeller臋 z gotow膮 paell膮 na stole i poczekaj 5 minut zanim zaczniesz j膮 serwowa膰. Paella jest pe艂na kolor贸w i aromat贸w – nasy膰 swoje oczy i nos.

Sos aioli lub cytryna

Paell臋 je si臋 zazwyczaj z odrobin膮 skropionej cytryny lub z sosem aioli. Je艣li zdecydujesz si臋 na sos, powinien by膰 domowej roboty. Zostawiam ci m贸j przepis na aioli na wypadek, gdyby艣 wybra艂 t臋 opcj臋.

– Chleb

Je艣li by艂e艣 w Hiszpanii, b臋dziesz wiedzia艂. Uwielbiamy je艣膰 wszystko z chlebem, a z paell膮 oczywi艣cie nie robimy wyj膮tk贸w. Kup pyszny chleb, a je艣li zrobi艂e艣 sos aioli, spr贸buj go z chlebem, w trakcie czekania na paell臋. Palce liza膰!

– Czerwone lub bia艂e wino

Do paelli z owocami morza polecam bia艂e wino, a poniewa偶 jest to hiszpa艅ska potrawa, to najlepiej do niej wybra膰 wino z Hiszpanii. Moim ulubionym jest bardzo 艣wie偶e bia艂e wino Ribeiro de Galicia.

Do paelli mi臋sno-warzywnej polecam czerwone wino o temperaturze oko艂o 17潞. Moje ulubione s膮 z chronionej nazwy pochodzenia Ribera del Duero.

Je艣li chcesz dowiedzie膰 si臋 wi臋cej na temat win, mo偶esz zajrze膰 do naszego hiszpa艅skiego przewodnika po winie.

– I co najwa偶niejsze, najlepiej jest cieszy膰 si臋 ni膮 z dobrym towarzystwem.

Jak wszystko w 偶yciu, o wiele lepiej smakuje, je艣li robisz to dla ludzi, kt贸rych kochasz. Wi臋c je艣li paella na pocz膮tku nie wyjdzie, to przynajmniej fajnie sp臋dzicie czas. Ja do dzisiaj, o ile dobrze pami臋tam, nigdy nie jad艂em paelli sam.

– Nie zniech臋caj si臋

Jak ju偶 wspomnia艂em, paella nie jest 艂atwym daniem, wi臋c je艣li nie wyjdzie ci od razu, nie zniech臋caj si臋. Ja osobi艣cie nie radzi艂em sobie zbyt dobrze z moimi pierwszymi paellami, to normalne, musisz tylko pr贸bowa膰 dalej i zobaczysz, jak powoli b臋dzie lepiej. St膮d tak wa偶ne jest聽 znaczenie wyboru dobrego wina i dobrego towarzystwa! 馃檪

BONUS: Jak przechowywa膰 i konserwowa膰 patelnie do paelli 馃 aby zapobiec powstawaniu rdzy!

Tak jak wa偶ne jest samo przygotowywanie paelli, istotne jest r贸wnie偶 odpowiednie czyszczenie i przechowywanie patelni do paelli czyli paellery. Po przyrz膮dzeniu dania, patelni臋 nale偶y zala膰 du偶膮 ilo艣ci膮 wody i umy膰 j膮 g膮bk膮. Nast臋pnie istotne jest, aby wytrze膰 j膮 w ca艂o艣ci z wody, tak aby 偶adna jej cz臋艣膰 nie pozostawa艂a mokra. Po wysuszeniu nale偶y nala膰 na ni膮 odrobin臋 oliwy z oliwek i natrze膰 j膮 r臋cznikiem papierowym. Tak膮 paeller臋 mo偶na zakry膰 np. gazet膮 lub papierem i pozostawi膰 w szafie do nast臋pnego u偶ycia.

Przepisy na Paell臋

– Paella z owocami morza

Paella z owocami morza jest najbardziej efektowna, gdy gotuj臋 j膮 tutaj w Polsce, by膰 mo偶e dlatego, 偶e jest bardziej egzotyczna ni偶 inne. Pami臋taj, aby kupowa膰 艣wie偶e owoce morza, je艣li to mo偶liwe, a je艣li kupujesz krewetki, upewnij si臋, 偶e s膮 one z g艂贸wkami, poniewa偶 tam w艂a艣nie otrzymasz najwi臋cej smaku dla swojego bulionu. Przy tej wersji paelli zazwyczaj skrapiam j膮 cytryn膮.

Oto m贸j przepis na paell臋 z owocami morza.

– Paella z kurczakiem i warzywami

Jest to bardziej ekonomiczna paella, a przede wszystkim zawiera sk艂adniki, kt贸re 艂atwiej jest znale藕膰 w ka偶dym sklepie. Zawsze wybieraj kurczaka najwy偶szej jako艣ci, zauwa偶ysz to w ko艅cowym smaku. Nie oszcz臋dzaj na dodawaniu mi臋sa tak偶e do bulionu. Zazwyczaj podaj臋 t臋 paell臋 z sosem aioli.

Tutaj mo偶na zobaczy膰 m贸j przepis na paell臋 z kurczaka z warzywami i m贸j przepis na sos aioli.

– Paella z warzywami /聽paella wegetaria艅ski /聽paella wega艅ski

Je艣li jeste艣 weganinem lub wegetarianinem, to na pewno b臋dzie to tw贸j wyb贸r. Wybierz 艣wie偶e warzywa i dodaj je g艂贸wnie do bulionu, pozostawiaj膮c co najwy偶ej 1 lub 2 do paelli. Musz臋 przyzna膰, 偶e paell臋 t膮 robi臋 tylko wtedy, gdy kto艣 nie je mi臋sa ani owoc贸w morza, a w takim przypadku zwykle robi臋 kolejn膮 paell臋 z poprzednich przepis贸w, kt贸r膮 zwykle zjadam ja 馃檪

Mo偶esz tu zobaczy膰 m贸j przepis na paell臋 z warzywami lub wega艅sk膮 paell臋.

Rekord Guinnessa w przygotowaniu najwi臋kszej paelli 艣wiata

W 2001 roku zrobiono paell臋, kt贸ra wesz艂a do ksi臋gi rekord贸w Guinnessa pod wzgl臋dem wielko艣ci. Patelnia do paelli, na kt贸rej gotowano ry偶, by艂a wykonana z blachy stalowej u偶ywanej w marynarce wojennej i wa偶y艂a 23 000 kg. Jej spektakularna 艣rednica wynosi艂a 21 metr贸w i 16 centymetr贸w.

Sk艂adnikami tej gigantycznej paelli by艂o 6 000 kilogram贸w ry偶u, 12 000 kilogram贸w kurczaka i kr贸lika, 5 000 kilogram贸w warzyw, 1100 litr贸w oleju, 275 kilogram贸w soli, 26 kilogram贸w barwnik贸w, 16 kilogram贸w mielonej papryki, 1 kilogram szafranu i 13 000 litr贸w wody. Do podgrzania tej makropaelli zu偶yto 30 ton drewna i w臋gla. Przygotowania rozpocz臋艂y si臋 oko艂o godziny 9.00 i do godziny 13.00 podawane by艂y ju偶 pierwsze porcje. Dzi臋ki stalowej k艂adce w 艣rodku patelni, 10 os贸b odpowiedzialnych za ogromne palety mog艂o przesuwa膰 sk艂adniki. W sumie 80 os贸b by艂o odpowiedzialnych za wykonanie najwi臋kszej tej paelli na 艣wiecie.

Ta gigantyczna potrawa zosta艂a wykonana w madryckiej dzielnicy Moratalaz, a 110 000 os贸b by艂o 艣wiadkami nowego rekordu ksi臋gi Guinnessa. Wed艂ug wielu os贸b, kt贸re wzi臋艂y w tym udzia艂, paella wysz艂a naprawd臋 niez艂a.

0 komentarzy

Wy艣lij komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

O Sobie

Witam Was w moim najbardziej szalonym i osobistym projekcie, w kt贸ry w艂o偶y艂em du偶o mi艂o艣ci, w projekcie zwyk艂ego Hiszpana.

Sprawd藕 m贸j kana艂!

M贸j hiszpa艅ski sklep

Hiszpa艅skiej Loterii 艢wi膮tecznej

Chcia艂bym podarowa膰 Ci kupon na Hiszpa艅sk膮 Loteri臋 艢wi膮teczn膮, z kt贸rym masz szanse wygra膰 nawet 20 000 z艂otych i wyda膰 je na co przyjdzie Ci ochota. Odbierzesz go za darmo z pierwszym newsletterem. Powodzenia!

Warunki

Tw贸j kupon zosta艂 wys艂any! Je艣li go nie otrzymasz, sprawd藕 folder SPAM!