25 wskaz├│wek i 3 przepisy na przyrz─ůdzenie pysznej walencja┼äskiej paelli

utworzone przez | 9/09/2020 | Gastronomia, Polecany | 0 komentarzy

Tre┼Ť─ç artyku┼éu

O paelli słów kilka

Paella stanowi bez w─ůtpienia ikon─Ö kuchni hiszpa┼äskiej, w szczeg├│lno┼Ťci┬ákuchni walencja┼äskiej. To popularne hiszpa┼äskie danie pochodzi ze wschodu P├│┼éwyspu Iberyjskiego, prawdopodobnie z Obszaru Chronionego Krajobrazu┬áAlbufera, gdzie uprawia si─Ö pola ry┼╝owe.
Zwiedzaj─ůc Hiszpani─Ö koniecznie skosztuj paell─Ö ÔÇô mo┼╝na j─ů zam├│wi─ç w wielu miejscach, jednak najlepsz─ů paell─Ö zjesz w┼éa┼Ťnie w regionie Walencji.

Pochodzenie słowa

Nazwa potrawy pochodzi od s┼éowa ÔÇťpaellaÔÇŁ oznaczaj─ůcego┬ápatelni─Ö w walencja┼äskim, zapo┼╝yczonego z j─Özyka francuskiego w XVI wieku. S┼éowo to za┼Ť ma swoje korzenie w ┼éacinie ÔÇô ÔÇťpatellaÔÇŁ. Od pocz─ůtku XX wieku ÔÇťpaellaÔÇŁ stanowi┼éa synonim ÔÇťry┼╝u walencja┼äskiegoÔÇŁ (ÔÇťarroz valencianoÔÇŁ) lub ÔÇťry┼╝u po walencja┼äskuÔÇŁ (ÔÇťarroz a la valencianaÔÇŁ).

Romantyczna legenda g┼éosi, ┼╝e pewien m┼éodzieniec przygotowa┼é paell─Ö dla swojej ukochanej, aby zdoby─ç jej wzgl─Ödy. W j─Özyku hiszpa┼äskim┬áÔÇťpaellaÔÇŁ┬ámo┼╝e by─ç skr├│tem od frazy┬áÔÇťpor ellaÔÇŁ┬á(ÔÇťdla niejÔÇŁ, ÔÇťdzi─Öki niejÔÇŁ/ ÔÇťze wzgl─Ödu na ni─ůÔÇŁ/ ÔÇťprzez ni─ůÔÇŁ/ lub┬áÔÇťpara ellaÔÇŁ┬á(ÔÇťdla niejÔÇŁ). Pomimo tego, ┼╝e to tylko pi─Ökna legenda, istnieje w niej ziarenko prawdy ÔÇô w Hiszpanii bowiem, gotowaniem zajmowa┼éy si─Ö g┼é├│wnie kobiety, natomiast przygotowanie paelli by┼éo zaj─Öciem tradycyjnie wykonywanym przez m─Ö┼╝czyzn.

Historia paelli

Prawdopodobnie danie to by┼éo pocz─ůtkowo spo┼╝ywane przez┬árolnik├│w i pasterzy, kt├│rzy posilali si─Ö paell─ů podczas przerwy w pracy na terenach wiejskich w okolicach Walencji, na prze┼éomie XV/XVI wieku. Sk┼éadniki, kt├│re dodawano tradycyjnie do paelli to: dzikie ptactwo, kr├│lik, zaj─ůc, ┼Ťwie┼╝e warzywa z pola, ry┼╝, szafran, oliwa z oliwek. Paell─Ö podgrzewano na p┼éon─ůcym sosnowym drewnie, dzi─Öki czemu potrawa uzyskiwa┼éa pi─Ökny aromat. Wie┼Ťniacy dodawali r├│wnie┼╝ do paelli ┼Ťlimaki znalezione na polu, kurczaka, kaczk─Ö, czerwone mi─Öso, pomidory, r├│┼╝ne odmiany fasoli, papryk─Ö, cukini─Ö i cebul─Ö.┬áSzafran┬ápodkr─Öca┼é smak i aromat dania.

Paella dzisiaj

W dzisiejszych czasach paell─Ö r├│wnie┼╝ serwuje si─Ö w porze obiadowej. To charakterystyczne danie hiszpa┼äskie jest ┼Ťwiadkiem wielu┬árodzinnych niedzielnych i ┼Ťwi─ůtecznych spotka┼ä, jak r├│wnie┼╝ wyjazd├│w wakacyjnych na pla┼╝─Ö. Cz─Östo podaj─Ö to danie na r├│┼╝nego rodzaju imprezach rodzinnych i spotkaniach urodzinowych z przyjaci├│┼émi, a gdy wybieram si─Ö nad Morze ┼Ür├│dziemne na po┼éudnie Hiszpanii, obowi─ůzkowo zamawiam z rodzin─ů paella de marisco (paella z owocami morza).

Rodzaje paelli

Istnieje wiele rodzaj├│w i wariacji paelli (m.in.┬ápaella mixta┬áÔÇô paella mieszana,┬ápaella con verduras┬áÔÇô paella z warzywami,┬ápaella de marisco┬áÔÇô z owocami morza,┬ápaella con pollo y verduras┬áÔÇô paella z kurczakiem i warzywami,┬ápaella con conejo y verduras┬áÔÇô paella z kr├│likiem i warzywami). Niekt├│rzy do potrawy dodaj─ů ka┼éamarnic─Ö (sepia), kalmary (calamares), r├│┼╝nego rodzaju krewetki (gambas, camarones, langostinos) i ma┼é┼╝e (mejillones, almejas), homarce (cigalas) i innego rodzaju skorupiaki i owoce morza, wieprzowin─Ö, r├│┼╝nego rodzaju warzywa (m.in. pomidory, cebul─Ö, czosnek, papryk─Ö, fasol─Ö, cukini─Ö, groszek).

Podobno Walencjanie nie uznaj─ů za autentyczn─ů paelli mixty, mimo, ┼╝e paella mixta (z mi─Ösem i owocami morza) jest jedn─ů z najpopularniejszych potraw serwowanych w Hiszpanii. Istnieje jeszcze jeden rodzaj paelli, o kt├│rej jeszcze nie wspomnia┼éem ÔÇô┬ápaella ciega┬á(niewidoma paella), kt├│ra po ugotowaniu jest ÔÇťodsiewanaÔÇŁ z wszelkich kawa┼ék├│w owoc├│w morza, kt├│re si─Ö obiera z pancerzy i zostaje pe┼énym smaku i aromat├│w ry┼╝emÔÇŽ Tyle ile smak├│w, tyle istnieje wersji paelli. Ja pozostaj─Ö przy klasycznej wersji paelli de marisco (paella z owocami morza), pachn─ůcej Morzem ┼Ür├│dziemnym i hiszpa┼äskim s┼éo┼äcemÔÇŽ MmmmÔÇŽ pycha!

25 wskaz├│wek dotycz─ůcych przyrz─ůdzenia pysznej walencja┼äskiej paelli

Czasami ciężko jest uzyskać smak w 100% prawdziwej paelli, ale podamy kilka wskazówek i porad, dzięki którym będzie to łatwiejsze!

–┬á Sma┼╝ na stalowej patelni do paelli (hiszp. paellera)

Dlaczego paellera jest wa┼╝na? Cech─ů tej hiszpa┼äska patelnia do paelli jest to, ┼╝e jest wyj─ůtkowo p┼éytka i ma ma┼ée wg┼é─Öbienia w dnie, kt├│re pomagaj─ů utrzyma─ç tak─ů sam─ů temperatur─Ö na ca┼éej powierzchni. Jest wykonana ze stali nierdzewnej, kt├│ra nadaje paelli delikatny, charakterystyczny posmak, g┼é├│wnie do cz─Ö┼Ťci przywartej lekko do dna, zwanej “socarrat”.

 

– Przyrz─ůdzaj j─ů z ry┼╝em z Walencji

Wybierz specjalny ry┼╝ do paelli. Ry┼╝ do paelli pochodzi z Walencji, miejsca sk─ůd pochodzi paella. Ma ma┼ée okr─ůg┼ée ziarna, a jego g┼é├│wn─ů zalet─ů jest zdolno┼Ť─ç do wch┼éaniania smaku z innych sk┼éadnik├│w. Dlatego wa┼╝ne jest by zalewa─ç ry┼╝ bulionem, a nie sam─ů wod─ů.┬áJe┼╝eli wybie┼╝esz ry┼╝ bomba, tym lepiej.

 

– Wybierz dobr─ů papryk─Ö mielon─ů

Hiszpańska papryka mielona jest wykorzystywana w kuchni hiszpańskiej od XVI wieku. Jest wyprodukowana ze słodkich odmian czerwonej papryki uprawianej w Hiszpanii. Nadaje paelli i wielu innym hiszpańskim potrawom, charakterystycznego smaku i aromatu.

 

 

– Wybierz dobry szafran

Pomimo tego, ┼╝e dodajemy do paelli dla 2 os├│b mniej ni┼╝ 0,1 grama szafranu, jest to g┼é├│wny sk┼éadnik, kt├│ry nadaje najbardziej charakterystycznego smaku paelli. Hiszpania jest jednym z najwi─Ökszych producent├│w szafranu. Nie mo┼╝e konkurowa─ç jednak z krajami takimi jak Indie, Maroko czy Pakistan ze wzgl─Ödu na cen─Ö, jednak┼╝e jest ogromnym konkurentem je┼Ťli chodzi o jako┼Ť─ç.

 

– Wybierz dobr─ů oliw─Ö z oliwek

Nie b─Ödziemy u┼╝ywa─ç du┼╝o oliwy, ale wa┼╝ne jest by by┼éa dobrej jako┼Ťci. Najlepiej u┼╝ywa─ç oliwy z oliwek z pierwszego t┼éoczenia.

 

– Inne sk┼éadniki dobrej jako┼Ťci

Jak przy ka┼╝dym przepisie, jako┼Ť─ç ka┼╝dego produktu jest bardzo wa┼╝na. Z dobrymi sk┼éadnikami ┼éatwiej jest zrobi─ç pyszn─ů paell─Ö. Na przyk┼éad, je┼Ťli kupujesz owoce morza, lepiej jest kupi─ç ┼Ťwie┼╝e ni┼╝ mro┼╝one.

– Nadaj kolor swojej paelli

Barwnik spożywczy to pomarańczowy pigment, który wzmacnia kolor paelli nadany już przez szafran. Nie nadaje żadnego smaku, więc nie jest konieczny. W Hiszpanii jednakże jest bardzo często stosowany, ponieważ nadaje potrawie intensywny kolor.

 

– Przyprawa do paelli z szafranem

Uzyskanie 100% smaku paelli z Walencji nie jest ┼éatwe. Je┼Ťli wszystkie produkty s─ů wysokiej jako┼Ťci, na pewno b─Ödziecie mieli pyszne danie, ale musi ono r├│wnie┼╝ smakowa─ç jak paella, a przyprawa do paelli z szafranem pomo┼╝e wam to osi─ůgn─ů─ç. Chocia┼╝ ten sk┼éadnik nie znajduje si─Ö w oryginalnych recepturach, zalecam jego dodanie.

 

 

– Ry┼╝ jest tu bohaterem

Dlatego wa┼╝ne jest, aby nie ukrywa─ç go za tysi─ůcami sk┼éadnik├│w lub ich nadmiern─ů ilo┼Ťci─ů. Je┼Ťli chcemy zje┼Ť─ç typowe danie mi─Ösne, lepiej nie robi─ç paelli.

 

 

– Wybierz dobry przepis

Przepisy na paell─Ö z kurczaka i warzywami, paell─Ö z owocami morza i paell─Ö z warzywami, kt├│re znajdziesz na ko┼äcu tego artyku┼éu, s─ů wykonane w Polsce ze sk┼éadnik├│w, kt├│re mo┼╝na tu kupi─ç. P├│┼║niej zrobi─Ö te┼╝ t─Ö sam─ů paell─Ö w Hiszpanii na wypadek, gdyby kto┼Ť chcia┼é j─ů tam ugotowa─ç, z zakupionych tam sk┼éadnik├│w.

 

– Bulion pasuj─ůcy do twojej paelli

W niekt├│rych miejscach do nawadniania ry┼╝u u┼╝ywa si─Ö tylko wody, niekt├│rzy m├│wi─ů nawet, ┼╝e paell─Ö mo┼╝na zrobi─ç przy u┼╝yciu wody tylko z Walencji, a w innych u┼╝ywa si─Ö bulionu. Ja osobi┼Ťcie polecam zrobi─ç j─ů z bulionem. W tym przypadku bulion musi by─ç zgodny ze sk┼éadnikami paelli, wi─Öc b─Ödziemy u┼╝ywa─ç wywaru mi─Ösnego lub z kurczaka i warzyw do paelli mi─Ösnej z warzywami, ryb i wywaru z owoc├│w morza do paelli z owoc├│w morza i wywaru warzywnego do paelli z warzyw. Proporcja ta wynosi dwukrotno┼Ť─ç ilo┼Ťci ry┼╝u, chyba ┼╝e producent okre┼Ťli inaczej.

 

– Gotowanie na ogniu wielko┼Ťci paellery

Ogie┼ä powinien si─Ö rozprzestrzenia─ç na ca┼éej patelni w ten sam spos├│b. Je┼Ťli jest to patelnia dla 2 os├│b, mo┼╝esz korzysta─ç ze swojej zwyk┼éej kuchni, nawet do 4 os├│b, je┼Ťli ogie┼ä w Twojej kuchni jest du┼╝y. Dla wi─Ökszej ilo┼Ťci zaleca si─Ö u┼╝ywanie specjalnej kuchenki do gotowania paelli lub na ogniu z drewna.┬áA je┼Ťli gotujesz na zewn─ůtrz na kuchence gazowej, pamietaj aby chroni─ç j─ů parawanem, aby ogie┼ä mia┼é zawsze tak─ů sam─ů intensywno┼Ť─ç.

 

– Znaczenie sofrito

Sofrito jest baz─ů, na kt├│rej zaczniemy sma┼╝y─ç reszt─Ö sk┼éadnik├│w. Dodaj du┼╝o sofrito: oliw─Ö z oliwek, czosnek, cebul─Ö i pomidor.

 

 

Sma┼╝enie ry┼╝u kr├│tko na gor─ůcym t┼éuszczu

Przed dodaniem bulionu, ry┼╝ nale┼╝y kr├│tko podsma┼╝y─ç z sofrito i pozosta┼éymi sk┼éadnikami. Dwie lub trzy minuty to wi─Öcej ni┼╝ wystarczaj─ůco.

– Nie dotykaj ry┼╝u

Zabronione jest dotykanie ry┼╝u podczas gotowania. Aby skrobia nie wydosta┼éa si─Ö z ziarna i nie sta┼éa si─Ö papk─ů, nie nale┼╝y miesza─ç ani przesuwa─ç paelli. Zostaw wszystko tak jak doda┼ée┼Ť.

 

 

– Si┼éa ognia

Je┼Ťli chodzi o gotowanie, zaczynamy od mocnego ognia, a┼╝ zacznie si─Ö gotowa─ç. Kiedy si─Ö zagotuje, sprowadzamy go do ┼Ťredniej temperatury. Wskazanym jest dodanie gor─ůcego bulionu.

 

 

Moment dodania soli

Po 1 minucie od dodania bulion do ryżu, spróbuj sosu, który się wytworzył. W razie potrzeby dodaj sól.

 

 

– Czas gotowania

Stosuj si─Ö do informacji podanych w przepisie/na opakowaniach produkt├│w: czas gotowania ry┼╝u i proporcje.

 

 

– Poczekaj, a┼╝ zacznie pachnie─ç jak lekko spalone

Tajemnica wykonania paelli jest swojego rodzaju sztuk─ů i by─ç mo┼╝e jest to jedna z najtrudniejszych cz─Ö┼Ťci tego dania. Jak ju┼╝ powiedzieli┼Ťmy, nale┼╝y stosowa─ç si─Ö do zalece┼ä producenta ry┼╝u z czasem gotowania, wla─ç odpowiedni─ů ilo┼Ť─ç wody, jak wskazali┼Ťmy powy┼╝ej i wreszcie kierowa─ç si─Ö odpowiednim zapachem, wy┼é─ůczaj─ůc ogie┼ä w momencie, gdy zacznie pachnie─ç lekko przypalonym zapachem, co pozostawi nam na dnie patelni paelli bardzo ceniony “socarrat”, opieczony ry┼╝ bez przypalenia.

 

– Pozostaw paell─Ö na 5 minut

Po┼é├│┼╝ paeller─Ö z gotow─ů paell─ů na stole i poczekaj 5 minut zanim zaczniesz j─ů serwowa─ç. Paella jest pe┼éna kolor├│w i aromat├│w – nasy─ç swoje oczy i nos.

 

Sos aioli lub cytryna

Paell─Ö je si─Ö zazwyczaj z odrobin─ů skropionej cytryny lub z sosem aioli. Je┼Ťli zdecydujesz si─Ö na sos, powinien by─ç domowej roboty. Zostawiam ci m├│j przepis na aioli na wypadek, gdyby┼Ť wybra┼é t─Ö opcj─Ö.

 

– Chleb

Je┼Ťli by┼ée┼Ť w Hiszpanii, b─Ödziesz wiedzia┼é. Uwielbiamy je┼Ť─ç wszystko z chlebem, a z paell─ů oczywi┼Ťcie nie robimy wyj─ůtk├│w. Kup pyszny chleb, a je┼Ťli zrobi┼ée┼Ť sos aioli, spr├│buj go z chlebem, w trakcie czekania na paell─Ö. Palce liza─ç!

 

– Czerwone lub bia┼ée wino

Do paelli z owocami morza polecam bia┼ée wino, a poniewa┼╝ jest to hiszpa┼äska potrawa, to najlepiej do niej wybra─ç wino z Hiszpanii. Moim ulubionym jest bardzo ┼Ťwie┼╝e bia┼ée wino Ribeiro de Galicia.

Do paelli mi─Ösno-warzywnej polecam czerwone wino o temperaturze oko┼éo 17┬║. Moje ulubione s─ů z chronionej nazwy pochodzenia Ribera del Duero.

Je┼Ťli chcesz dowiedzie─ç si─Ö wi─Öcej na temat win, mo┼╝esz zajrze─ç do naszego hiszpa┼äskiego przewodnika po winie.

 

 

– I co najwa┼╝niejsze, najlepiej jest cieszy─ç si─Ö ni─ů z dobrym towarzystwem.

Jak wszystko w ┼╝yciu, o wiele lepiej smakuje, je┼Ťli robisz to dla ludzi, kt├│rych kochasz. Wi─Öc je┼Ťli paella na pocz─ůtku nie wyjdzie, to przynajmniej fajnie sp─Ödzicie czas. Ja do dzisiaj, o ile dobrze pami─Ötam, nigdy nie jad┼éem paelli sam.

 

 

– Nie zniech─Öcaj si─Ö

Jak ju┼╝ wspomnia┼éem, paella nie jest ┼éatwym daniem, wi─Öc je┼Ťli nie wyjdzie ci od razu, nie zniech─Öcaj si─Ö. Ja osobi┼Ťcie nie radzi┼éem sobie zbyt dobrze z moimi pierwszymi paellami, to normalne, musisz tylko pr├│bowa─ç dalej i zobaczysz, jak powoli b─Ödzie lepiej. St─ůd tak wa┼╝ne jest┬á znaczenie wyboru dobrego wina i dobrego towarzystwa! ­čÖé

 

BONUS: Jak przechowywa─ç i konserwowa─ç patelnie do paelli ? aby zapobiec powstawaniu rdzy!

Tak jak wa┼╝ne jest samo przygotowywanie paelli, istotne jest r├│wnie┼╝ odpowiednie czyszczenie i przechowywanie patelni do paelli czyli paellery. Po przyrz─ůdzeniu dania, patelni─Ö nale┼╝y zala─ç du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů wody i umy─ç j─ů g─ůbk─ů. Nast─Öpnie istotne jest, aby wytrze─ç j─ů w ca┼éo┼Ťci z wody, tak aby ┼╝adna jej cz─Ö┼Ť─ç nie pozostawa┼éa mokra. Po wysuszeniu nale┼╝y nala─ç na ni─ů odrobin─Ö oliwy z oliwek i natrze─ç j─ů r─Öcznikiem papierowym. Tak─ů paeller─Ö mo┼╝na zakry─ç np. gazet─ů lub papierem i pozostawi─ç w szafie do nast─Öpnego u┼╝ycia.

Przepisy na Paell─Ö

– Paella z owocami morza

Paella z owocami morza jest najbardziej efektowna, gdy gotuj─Ö j─ů tutaj w Polsce, by─ç mo┼╝e dlatego, ┼╝e jest bardziej egzotyczna ni┼╝ inne. Pami─Ötaj, aby kupowa─ç ┼Ťwie┼╝e owoce morza, je┼Ťli to mo┼╝liwe, a je┼Ťli kupujesz krewetki, upewnij si─Ö, ┼╝e s─ů one z g┼é├│wkami, poniewa┼╝ tam w┼éa┼Ťnie otrzymasz najwi─Öcej smaku dla swojego bulionu. Przy tej wersji paelli zazwyczaj skrapiam j─ů cytryn─ů.

Oto m├│j przepis na paell─Ö z owocami morza.

– Paella z kurczakiem i warzywami

Jest to bardziej ekonomiczna paella, a przede wszystkim zawiera sk┼éadniki, kt├│re ┼éatwiej jest znale┼║─ç w ka┼╝dym sklepie. Zawsze wybieraj kurczaka najwy┼╝szej jako┼Ťci, zauwa┼╝ysz to w ko┼äcowym smaku. Nie oszcz─Ödzaj na dodawaniu mi─Ösa tak┼╝e do bulionu. Zazwyczaj podaj─Ö t─Ö paell─Ö z sosem aioli.

Tutaj mo┼╝na zobaczy─ç m├│j przepis na paell─Ö z kurczaka z warzywami i m├│j przepis na sos aioli.

 

– Paella z warzywami /┬ápaella wegetaria┼äski /┬ápaella wega┼äski

Je┼Ťli jeste┼Ť weganinem lub wegetarianinem, to na pewno b─Ödzie to tw├│j wyb├│r. Wybierz ┼Ťwie┼╝e warzywa i dodaj je g┼é├│wnie do bulionu, pozostawiaj─ůc co najwy┼╝ej 1 lub 2 do paelli. Musz─Ö przyzna─ç, ┼╝e paell─Ö t─ů robi─Ö tylko wtedy, gdy kto┼Ť nie je mi─Ösa ani owoc├│w morza, a w takim przypadku zwykle robi─Ö kolejn─ů paell─Ö z poprzednich przepis├│w, kt├│r─ů zwykle zjadam ja ­čÖé

Mo┼╝esz tu zobaczy─ç m├│j przepis na paell─Ö z warzywami lub wega┼äsk─ů paell─Ö.

Rekord Guinnessa w przygotowaniu najwi─Ökszej paelli ┼Ťwiata

W 2001 roku zrobiono paell─Ö, kt├│ra wesz┼éa do ksi─Ögi rekord├│w Guinnessa pod wzgl─Ödem wielko┼Ťci. Patelnia do paelli, na kt├│rej gotowano ry┼╝, by┼éa wykonana z blachy stalowej u┼╝ywanej w marynarce wojennej i wa┼╝y┼éa 23 000 kg. Jej spektakularna ┼Ťrednica wynosi┼éa 21 metr├│w i 16 centymetr├│w.

Sk┼éadnikami tej gigantycznej paelli by┼éo 6 000 kilogram├│w ry┼╝u, 12 000 kilogram├│w kurczaka i kr├│lika, 5 000 kilogram├│w warzyw, 1100 litr├│w oleju, 275 kilogram├│w soli, 26 kilogram├│w barwnik├│w, 16 kilogram├│w mielonej papryki, 1 kilogram szafranu i 13 000 litr├│w wody. Do podgrzania tej makropaelli zu┼╝yto 30 ton drewna i w─Ögla. Przygotowania rozpocz─Ö┼éy si─Ö oko┼éo godziny 9.00 i do godziny 13.00 podawane by┼éy ju┼╝ pierwsze porcje. Dzi─Öki stalowej k┼éadce w ┼Ťrodku patelni, 10 os├│b odpowiedzialnych za ogromne palety mog┼éo przesuwa─ç sk┼éadniki. W sumie 80 os├│b by┼éo odpowiedzialnych za wykonanie najwi─Ökszej tej paelli na ┼Ťwiecie.

Ta gigantyczna potrawa zosta┼éa wykonana w madryckiej dzielnicy Moratalaz, a 110 000 os├│b by┼éo ┼Ťwiadkami nowego rekordu ksi─Ögi Guinnessa. Wed┼éug wielu os├│b, kt├│re wzi─Ö┼éy w tym udzia┼é, paella wysz┼éa naprawd─Ö niez┼éa.

0 komentarzy

Wy┼Ťlij komentarz

Tw├│j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s─ů oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Polityk─Ö Prywatno┼Ťci oraz obowi─ůzuj─ů Warunki Korzystania z Us┼éugi.

Wystarczy 10 minut dziennie!!!

Hiszpa┼äskiej Loterii ┼Üwi─ůtecznej

Chcia┼ébym podarowa─ç Ci kupon na Hiszpa┼äsk─ů Loteri─Ö ┼Üwi─ůteczn─ů, z kt├│rym masz szanse wygra─ç nawet 1.000 z┼éotych i wyda─ç je na co przyjdzie Ci ochota. Odbierzesz go za darmo z pierwszym newsletterem. Powodzenia!

Warunki

Tw├│j kupon zosta┼é wys┼éany! Je┼Ťli go nie otrzymasz, sprawd┼║ folder SPAM!

Otw├│rz czat
┼╗eby┼Ť wiedzia┼é@, ┼╝e tu jestem! ­čĹő
Hola, jestem Mart├şn! ­čĹő­čĆ╗
┼╗eby┼Ť wiedzia┼é@, ┼╝e tu jestem, naprawd─Ö jestem, a nie ┼╝aden robot! ­čžö­čĆ╗
Po prostu daj mi zna─ç, czy mog─Ö ci w czym┼Ť pom├│c.