Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

Warsztat w Sopocie
„Degustacja tradycyjnych hiszpańskich potraw”

5 przepisy na owoce morza dostępne w Polsce

utworzone przez | 30/12/2019 | Gastronomia | 0 komentarzy

Chciałem podzielić się z Wami moimi ulubionymi oryginalnymi przepisami na owoce morza, które sami możecie przygotować w domu.

Krewetki z czosnkiem można podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako przekąskę do piwa czy wina. Ośmiornicę po galicyjsku zwykle serwuję jako danie główne, choć zmniejszając porcje, ośmiornica może również zagościć na stole w formie startera. Czasami też przygotowuję wszystkie trzy potrawy jako raciones (większe porcje) lub tapas (przekąski do napoju) i stawiam razem na stole obok dobrego hiszpańskiego sera, oliwek i wina. Każdy nakłada sobie na talerz to, na co ma ochotę. To popularny sposób spożywania obiadu czy kolacji w Hiszpanii. Spotykając się w barze czy restauracji zazwyczaj z przyjaciółmi i rodziną zamawiamy kilka różnych potraw na stół i dzielimy się nimi.

Wróćmy do naszych przepisów przygotowywanych w Polsce. Po pierwsze, potrzebne są wysokiej jakości owoce morza. Moja Mama, gotując zawsze powtarza: “Para que salga bien la comida, lo importante es la materia prima¨. (Aby potrawa „się udała”, istotne są dobrej jakości produkty). W pełni się z Nią zgadzam! Dlatego wielokrotnie robiąc “tour” po trójmiejskich sklepach, doszedłem do wniosku, że na dziś dzień najlepszej jakości i największy wybór owoców morza jest w Selgrosie. Ja po krewetki jeżdżę do Selgrosa i Auchan. Po dobrą ośmiornicę ruszam do Biedronki (podczas tygodnia hiszpańskiego) lub do Selgrosa. W małże polecam zaopatrzyć się również w Selgrosie.
Jeśli macie swoje ulubione miejsca, gdzie sprzedają dobrej jakości owoce morza, chętnie się o nich dowiem, napiszcie koniecznie!

Po drugie, przygotujcie stanowisko pracy w kuchni i obejrzyjcie moje filmy instruktażowe Hiszpania Tutaj na YouTube bądź na stronie: https://blog.hiszpaniatutaj.pl/vlog/ a jeśli macie jakieś wątpliwości, śmiało pytajcie – chętnie pomogę!

Po trzecie, gotujcie ze spokojem i miłością – wtedy zawsze rezultat jest wyjątkowy! Jeśli macie ochotę podzielić się ze mną zdjęciem dania, czekam!
Smacznego i dobrej zabawy!

2 sposoby na przepis na ośmiornicę z ziemniakami po galicyjsku

Składniki:

  • ziemniaki (3 sztuki)
  • ośmiornica (1 sztuka)
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • papryka mielona

I sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotuj w garnku.
  • W gotującej się wodzie w garnku z ziemniakami, zanurz całą (wcześniej zmrożoną, jeśli kupiłeś świeżą) ośmiornicę i wyjmij. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy (ważne: woda powinna być bez soli i bez oliwy), a następnie pozostaw ośmiornicę w garnku na małym ogniu na ok. 30 minut.
  • Po 30 minutach wyjmij ośmiornicę oraz ziemniaki.
  • Ugotowaną ośmiornicę pokrój na małe kawałki (możesz to zrobić za pomocą nożyczek, odcinając po kawałku jej macki) i połóż na talerzu 
  • Ugotowane ziemniaki pokrój w mniejsze kawałki i przełóż na talerz obok ośmiornicy.
  • Talerz z ziemniakami i kawałkami ośmiornicy polej dużą ilością oliwy z oliwek.
  • Na koniec całość posyp solą oraz papryką mieloną do smaku. Gotowe.

II sposób:

  • Rozgrzewamy patelnię wraz z oliwą z oliwek
  • Kładziemy ugotowane nogi od ośmiornicy na patelni,  posypujemy papryką mieloną i smażymy kilka chwil z każdej strony
  • Przekładamy na talerz wraz z ugotowanymi ziemniakami.
  • Ziemniaki posypujemy papryką mieloną oraz solą.

Wskazówki I: Do tych potraw świetnie pasuje białe wino Ribeiro 🙂

Wskazówki II: Wodę z opakowania po ośmiornicy oraz jej głowę można wykorzystać przy robieniu zupy z owoców morza.

Przepis na krewetki z czosnkiem

Składniki:

  • czosnek (3 ząbki)
  • ostra papryczka (1/3)
  • oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • krewetki (6-10 sztuk zależnie od wielkości) (mogą być mrożone lub świeże, bez lub z głowami)
    mrożone: znajdziesz je w każdym markecie
    świeże: Auchan, Selgros
  • szczypta soli
  • majeranek lub suszona natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  • Jeśli używasz mrożonych krewetek, wyjmij je z zamrażalnika co najmniej 2 godziny wcześniej.
  • Pokrój czosnek i papryczkę na cienkie plasterki. Podsmaż na oliwie z oliwek.
  • Obierz krewetki – oddziel główki i zdejmij pancerz. (Z główek i pancerzy możesz przygotować wywar na zupę z owoców morza – przepis znajdziesz tutaj).
  • Do zarumienionego czosnku i papryki dodaj krewetki i sól – smaż krótko z obu stron.
  • Przełóż na talerz i udekoruj majerankiem lub suszoną natką pietruszki.
  • Gotowe:)

Przepis na małże gotowane na parze

Składniki:

  • małże
  • liść laurowy
  • sól
  • woda do gotowania
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj osoloną wodę z dodatkiem liścia laurowego.
  • Na nakładce do gotowania na parze rozłóż małże.
  • Gotuj małże na parze 7 minut.
  • Posiekaj kilka listków pietruszki.
  • Przygotuj połowę cytryny.
  • Przełóż małże na talerz, posyp posiekaną natką pietruszki i skrop dużą ilością soku z cytryny. Gotowe.

Wskazówki: Dobrej jakości małże kupuję w Selgrosie.

 

Przepis na smażone małe rybki / pescaito frito

Składniki:

  • mąka ziemniaczana lub pszenna
  • małe rybki 
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Sposób przygotowania:

  • Na dużym talerzu posyp trochę mąki i przełóż na niego rybki. 
  • Posól je do smaku i całość obtocz w mące.
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
  • Rybki przełóż na patelnię i smaż około 5 minut, powoli mieszając.
  • Usmażone rybki przełóż na papier (aby odsączyć olej).
  • Następnie przełóż rybki na papier, skrapiając je odrobiną cytryny.

 

Przepis na krewetki we własnym sosie

Składniki:

  • krewetki 6 sztuk
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • szafran
  • oliwa z oliwek
  • białe wino (najlepiej wytrawne)
  • sól
  • mąka ziemniaczana lub tortowa 1 łyżeczka
  • hiszpańska słodka papryka mielona 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  • Krewetki obrać. Pancerz z krewetek wrzucić do garnka.
  • Do garnka wrzucić również pół cebuli, ząbek czosnku, odrobinę soli, zalać wodą i gotować minimum trzydzieści minut do godziny na małym ogniu.
  • Posiekać drobno cebulę i czosnek.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek.
  • Dodać posiekane wcześniej cebulę oraz czosnek. Posolić do smaku. Zeszklić na średnim ogniu.
  • Do patelni wlać odrobinę (ok 100 ml) białego wina i poczekać, aż alkohol wyparuje.
  • Wcześniej ugotowany bulion dodać przez sitko na patelnię. Całość smażyć na dużym ogniu ok trzy-cztery minuty.
  • Do sosu dodać łyżeczkę mąki. Wymieszać.
  • Następnie dodać pół łyżeczki papryki, wymieszać i jak najszybciej położyć krewtki na patelni.
  • Krewetki w sosie smażyć kilka minut na każdej ze stron.
  • Gotowe. Smacznego!

 

Odwiedź mój kanał YouTube!

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Loading

Otwórz czat
Żebyś wiedział@, że tu jestem! 👋🏻
Hola, jestem Martín! 👋🏻
Żebyś wiedział@, że tu jestem, naprawdę jestem, a nie żaden robot! 🧔🏻
Po prostu daj mi znać, czy mogę ci w czymś pomóc.