Hiszpa艅ski ry偶 – uprawa, znaczenie, odmiany

utworzone przez | 12/02/2020 | Gastronomia | 0 komentarzy

Hiszpania jest jednym z kraj贸w, w kt贸rym przepisy na dania z ry偶em osi膮gn臋艂y najwi臋kszy presti偶. I nie jest to przypadek, poniewa偶 to w艂a艣nie w tym kraju, produkowana jest olbrzymia ilo艣膰 tego produktu. Z tego powodu, ten wpis chcieliby艣my po艣wi臋ci膰 g艂贸wnym regionom, w kt贸rych uprawia si臋 ry偶.聽

W Hiszpanii produkuje si臋 oko艂o 720 000 ton ry偶u ka偶dego roku, podczas gdy 艣rednia konsumpcja na osob臋 wynosi oko艂o 7 kilogram贸w rocznie. Og贸lnie rzecz bior膮c, Hiszpanie s膮 przyzwyczajeni do spo偶ywania go raz lub dwa razy w tygodniu, a tendencja ta nasila si臋 w weekendy, poniewa偶 ry偶 sta艂 si臋 elementem wi臋zi spo艂ecznej, co ilustruje du偶膮 si艂臋 tego produktu w rynku hiszpa艅skim.

Gdzie si臋 uprawia ry偶 w Hiszpanii?

Las marismas del Guadalquivir (mokrad艂a rzeki Gwadalkiwir)

Wi臋kszo艣膰 produkcji krajowej jest skoncentrowana w po艂udniowym pasie terytorium, gdzie uprawa ry偶u stanowi 37 % ca艂ego kraju. Na tym obszarze bagna Gwadalkiwiru s膮 prawdziwym rajem dla wytwarzania tej 偶ywno艣ci dzi臋ki 偶yznym gruntom na terenach podmok艂ych, idealnych dla monokultury ry偶u. W艣r贸d wszystkich gmin tego obszaru wyr贸偶nia si臋 ma艂e miasteczko Isla Mayor w Sewilli, znane z kr臋cenia filmu La isla m铆nima (pol. Stare grzechy maj膮 d艂ugie cienie), kt贸rego 6000 mieszka艅c贸w jest w stanie zaspokoi膰 ponad 15% produkcji krajowej. Specjalno艣ci膮 miasta jest odmiana Marisma, rodzaj ry偶u, kt贸ry posiada wiele podobie艅stw do klasycznego ry偶u bomba z Walencji.

Estremadura

Po Andaluzji, Estremadura gromadzi 23% produkcji krajowej, co czyni j膮 drugim regionem Hiszpanii w uprawie ry偶u. 24,500 hektar贸w tej wsp贸lnoty po艣wi臋cone jest takiej dzia艂alno艣ci, g艂贸wnie w Las Vegas Bajas del Guadiana. Z tego powodu w ostatnich latach pojawi艂o si臋 zapotrzebowanie na chronion膮 nazw臋 pochodzenia dla tego obszaru.

Delta rzeki Ebro

Obszar ten, po艂o偶ony w prowincji Tarragona, jest w stanie wyprodukowa膰 do 15 % produkcji krajowej, zdecydowan膮 wi臋kszo艣膰 z 19 %, kt贸re uprawia si臋 w Katalonii, trzeci region co do ilo艣ci uprawy ry偶u w Hiszpanii. Dzi臋ki doskona艂ym w艂a艣ciwo艣ciom uprawy tego obszaru powsta艂a chroniona nazwa pochodzenia „Delta de l鈥 Ebre”. Ta ziemia specjalizuje si臋 w produkcji odmiany Bahia, 艣rednioziarnistego ry偶u, bardzo poszukiwanego na ca艂ym P贸艂wyspie Iberyjskim, dzi臋ki spektakularnym zdolno艣ciom absorpcyjnym, co czyni go idealnym do wszystkich rodzaj贸w gulaszu.

Wsp贸lnota Walencka

Oczywi艣cie, Wsp贸lnota Walencka, lider w eksporcie przepis贸w na ry偶, nie mog艂a zosta膰 niewymieniona przy tym wpisie. Tereny Parku Naturalnego Albufera rodz膮 chronion膮 nazw臋 pochodzenia Arroz de Valencia, kt贸ra stanowi kolejne 14 % ca艂kowitej produkcji hiszpa艅skiej.聽

Opr贸cz odmiany Bahia, Walencja specjalizuje si臋 przede wszystkim w ry偶u Bomba, co nadaje znaczenie przy przygotowywaniu paelli z uwagi na jego wyj膮tkowe w艂a艣ciwo艣ci samowzbogacaj膮ce.

R贸偶ne odmiany ry偶u w Hiszpanii

Typ japo艅ski

Odmiany Senia i Bah铆a

Cechy charakterystyczne: ze wzgl臋du na podobie艅stwo tych dw贸ch odmian, dopuszcza si臋 do sprzeda偶y mieszank臋 ich obu. Ziarno jest 艣redniej wielko艣ci, o okr膮g艂ym kszta艂cie. Odmiany te stosowane s膮 w D.O.P. (chroniona nazwa pochodzenia) Arroz de Valencia oraz w D.O.P. Arroz del Delta del Ebro.

Zastosowanie kulinarne: dzi臋ki doskona艂emu wch艂anianiu sok贸w i smak贸w doskonale nadaj膮 si臋 do przyrz膮dzania ry偶u z du偶膮 ilo艣ci膮 bulionu (arroz caldoso), 艣redni膮 ilo艣ci膮 wywaru (arroz meloso) i ry偶u 鈥渟uchego鈥, kt贸ry zaabsorbowa艂 ca艂kowit膮 ilo艣膰 p艂ynu (arroz seco). Po przygotowaniu potrawy nale偶y jednak zachowa膰 ostro偶no艣膰, poniewa偶 mo偶e doj艣膰 do utraty optymalnego stanu ugotowania tego typu ry偶u.

Odmiana Balilla x Solana

Cechy charakterystyczne: odmiana ta jest hybryd膮 w艂oskiego Balilla i hiszpa艅skiego Sollana. Jego ziarno jest okr膮g艂e i twarde.

Ta odmiana ry偶u jest u偶ywana w D.O.P. Arroz de Calasparra.

Zastosowania kulinarne: ma du偶膮 zdolno艣膰 absorpcji, po ugotowaniu zwi臋ksza swoj膮 obj臋to艣膰 o 70% d艂ugo艣ci i szeroko艣ci. Idealna do przygotowywania ry偶u zar贸wno w bulionie jak i 鈥渘a sucho鈥.

Odmiana Bomba

Cechy charakterystyczne: ma艂e i okr膮g艂e ziarno.

Ta odmiana stosowana jest w D.O.P Arroz de Valencia, D.O.P Arroz de Calasparra i D.O.P Arroz del Delta del Ebro.聽

Zastosowania kulinarne: bardzo dobrze znosi nadmierne gotowanie, co sprawia, 偶e ziarna s膮 zawsze sypkie i twarde. Jej wsp贸艂czynnik wch艂aniania wilgoci jest bardzo niski, wi臋c bardzo dobrze reaguje na pozostawienie jej po wrzeniu do ostygni臋cia. Ta odmiana jest bardzo ceniona w przygotowywaniu paelli.

Odmiana Guadiamar

Cechy charakterystyczne: ziarno okr膮g艂e, 艣rednie i krystaliczne. Jej uprawa w Navarra i Aragonii jest wyj膮tkowa. Zawiera 20% skrobi i ma 艣redni膮 temperatur臋 偶elatynizacji.

Zastosowania kulinarne: ta odmiana jest podobna do poprzednich typ贸w, co czyni j膮 idealn膮 do przygotowywania r贸偶nego rodzaju potraw z ry偶em.

Typ Indyjski

Odmiana Puntal

Cechy charakterystyczne: du偶y rozmiar i d艂ugie ziarno. Zawiera mniej skrobi ni偶 inne podobne odmiany.

Jej uprawa jest szeroko rozpowszechniona na bagnach Guadalquiviru, cho膰 pochodzi z Azji.聽

Zastosowanie kulinarne: jej du偶a odporno艣膰 na rozgotowanie sprawia, 偶e ziarna zawsze pozostaj膮 sypkie i maj膮 bardzo dobry wygl膮d. U偶ywana jest zw艂aszcza do przygotowywania potraw z ry偶em typu pilaw.

Odmiana Thaibonnet

Cechy charakterystyczne: d艂ugie, krystaliczne i du偶e ziarna.

Uprawa tej odmiany koncentruje si臋 w Las Vegas Altas del Guadiana, gdzie rozci膮ga si臋 30.000 hektar贸w p贸l ry偶owych, stanowi膮cych jej znaczn膮 wi臋kszo艣膰.聽

Zastosowania kulinarne: Jest to preferowana odmiana w krajach europejskich. Zazwyczaj spo偶ywana jest w kolorze bia艂ym, jako cz臋艣膰 dania g艂贸wnego lub w sa艂atkach.

Odwied藕 m贸j kana艂 YouTube!

0 komentarzy

Wy艣lij komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *

O Sobie

Witam Was w moim najbardziej szalonym i osobistym projekcie, w kt贸ry w艂o偶y艂em du偶o mi艂o艣ci, w projekcie zwyk艂ego Hiszpana.

Sprawd藕 m贸j kana艂!

M贸j hiszpa艅ski sklep

Hiszpa艅skiej Loterii 艢wi膮tecznej

Chcia艂bym podarowa膰 Ci kupon na Hiszpa艅sk膮 Loteri臋 艢wi膮teczn膮, z kt贸rym masz szanse wygra膰 nawet 20 000 z艂otych i wyda膰 je na co przyjdzie Ci ochota. Odbierzesz go za darmo z pierwszym newsletterem. Powodzenia!

Warunki

Tw贸j kupon zosta艂 wys艂any! Je艣li go nie otrzymasz, sprawd藕 folder SPAM!