utworzone przez Hiszpania Tutaj | Paź 25, 2020 | Gastronomia
Najlepsza szynka “serrano” z Hiszpanii: szynka iberyjska (ibérico) Szynka iberyjska na przestrzeni lat Strabon, grecki historyk z 1 p.n.e. pisał o iberyjskim plemieniu na północy Hiszpanii, w zachodnich Pirenejach, które produkowało szynkę w podobny sposób, jak...
utworzone przez Hiszpania Tutaj | Wrz 9, 2020 | Gastronomia, Polecany
25 wskazówek i 3 przepisy na przyrządzenie pysznej walencjańskiej paelli O paelli słów kilka Paella stanowi bez wątpienia ikonę kuchni hiszpańskiej, w szczególności kuchni walencjańskiej. To popularne hiszpańskie danie pochodzi ze wschodu Półwyspu Iberyjskiego,...
utworzone przez Hiszpania Tutaj | Lip 12, 2020 | Gastronomia
Wina hiszpańskie – przewodnik Czy zastanawiasz się, które z win jest najlepsze w Hiszpanii? Czy nadal nie wiesz, jak otworzyć, podać, przechować wino? Jak cieszyć się dobrym kieliszkiem wina? Jesteś we właściwym miejscu! Zdecydowana większość Hiszpanów i duża część...
utworzone przez Hiszpania Tutaj | Lut 18, 2020 | Gastronomia
Szafran – najdroższe “czerwone złoto” Szafran, jedna z najbardziej luksusowych i ciekawych przypraw na świecie jest używany w gastronomii narodowej od Maroka po Himalaje. Jest nieodzownym składnikiem takich dań jak risotto z Mediolanu, kaszmirskie curry czy...
utworzone przez Hiszpania Tutaj | Lut 12, 2020 | Gastronomia
Hiszpański ryż – uprawa, znaczenie, odmiany Hiszpania jest jednym z krajów, w którym przepisy na dania z ryżem osiągnęły największy prestiż. I nie jest to przypadek, ponieważ to właśnie w tym kraju, produkowana jest olbrzymia ilość tego produktu. Z tego powodu,...
utworzone przez Hiszpania Tutaj | Lut 7, 2020 | Gastronomia
Papryka mielona, autentyczna i szczególna przyprawa hiszpańska Zastosowanie papryki mielonej w kuchni Papryka w proszku jest podstawowym składnikiem typowych hiszpańskich potraw. W kuchni hiszpańskiej głównie używana jest do przygotowywania wyrobów mięsnych, przede...